Läkare missade att barnet levde
I våras fick en kvinna från Älvkarleby beskedet att hennes foster hade dött. Läkaren vid Akademiska sjukhuset i Uppsala bokade en tid för skrapning, men innan ingreppet gjordes visade det sig att barnet levde. Nu anmäls läkaren för fel i vården.
Den kvinnliga läkaren konstaterade att fostret hade dött och beklagade det som hade hänt. Hon skrev ut särskilda tabletter som kvinnan skulle ta och bokade en tid för skrapning i Gävle. Paret var redan då besvikna över hur de hade blivit behandlade. De fick inte prata med någon psykolog eller kurator efter att de hade fått beskedet om att fostret hade dött. I anmälan till Hälso- och sjukvårdsnämnden skriver kvinnan att man inte bara bör lämna patienterna efter en sådan tragisk händelse.
Paret åkte till Gävle sjukhus, där de fick de träffa en annan läkare.
Han gjorde en undersökning innan själva skrapningen skulle påbörjas och kom fram till något helt annat. Undersökningen visade sig att barnet levde och var fullt friskt.
Under utredning
Nu har paret från Älvkarleby anmält läkaren vid reproduktionscentrum i Uppsala för fel i vården och de är kritiska till att misstaget kunde inträffa:
"Hur kan något sådant få hända? Det var ju faktiskt en specialklinik vi var på. Vi tycker att om man är det minsta lilla osäker ska man rådgöra med sina kollegor. Tänk om jag hade tagit tabletterna som läkaren pratade om", skriver kvinnan i anmälan.
Enligt överläkaren vid reproduktionscentrum i Uppsala, Per-Olof Karlström är det här en extremt ovanlig händelse.
—Tidigt i graviditetsstadiet kan det visserligen vara svårt att se fostrets hjärtaktivitet. Men om läkaren är osäker på om fostret lever eller inte är vi noga med att återkalla patienten två veckor senare för att göra ett nytt ultraljud. Dessutom är det vanligt att man rådfrågar en kollega, för om man ska göra någon åtgärd måste man vara bergsäker.
Att paret från Älvkarleby bara skickades i väg utan att få prata med en psykolog eller kurator är inte lika ovanligt.
— Om inte patienterna själva önskar extra stöd är det upp till läkaren att bedöma om de behöver det. Men om läkaren märker att ett missfall har tagit väldigt hårt på patienten ska hon eller han självklart få extra hjälp, säger Per-Olof Karlström.
Hälso- och sjukvårdsnämnden utreder just nu om läkarens agerande kommer att leda till någon påföljd. Först i höst kommer beslutet.
FAKTA
DSJKLS
Anmälningar om fel i vården
Om man anser att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen har gjort sig skyldig till fel eller försummelse i sin yrkesutövning, och man vill få saken rättsligt prövad, kan man anmäla den personen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Anmälan ska i första hand göras av patienten själv inom två år.
Patienten har ingen skyldighet att anmäla missförhållanden inom vården, det har däremot vårdgivaren.
Enligt Lex Maria måste Landstinget rapportera till Socialstyrelsen om en patient utsätts för risk för skada som följd av den vård hon fått.
Även de som arbetar inom äldreomsorgen och med funktionshindrade är skyldiga att anmäla missförhållanden. Detta enligt paragrafen Lex Sarah.
Källa: Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och Socialstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!