Lågt arenabud överklagas

Det vinnande budet på Tierp Arena har överklagats av en representant för styrelsen i det konkursade Tierp Arena AB.

Em dragracing Tierp Arena, monsterbilar Publik

Em dragracing Tierp Arena, monsterbilar Publik

Foto: Tomas Lundin

Tierp2014-04-10 10:40

Vid den exekutiva auktionen i Uppsala den 19 mars fick motoranläggningen en ny ägare i tävlingsföraren och företagaren Cemoni Ohlsson. Detta sedan han lagt det högsta budet på 20 miljoner kronor.

För lågt, anser Lars-Göran Hagström, ledamot i konkursbolaget Tierp Arena AB, som med sitt överklagande menar att kronofogdens beslut att acceptera budet och sälja arenan var felaktigt.

Överklagandet innebär närmast att kronofogdemyndigheten skriver ett yttrande. samt skickar relevanta handlingar i ärendet till Uppsala tingsrätt. Tingsrätten ska därefter prövar klagomålet. Kärnfråga i prövningen är om det vid auktionstillfället varit rimligt att tro att man genom att invänta en ny auktion skulle kunna få ett väsentligt högre bud.

Hur lång tid en tingsrätt behöver för en sådan prövning kan variera stort. Räkna åtminstone med minst ett par månader. Det tror Eva Bodare, den kronofogde som skötte den exekutiva auktionen i Uppsala.

Något som kan gå betydligt fortare, med besked inom bara några dagar, är ett tingsrättsbeslut om inhibition. Ytterst ovanligt, enligt Eva Bodare, men kan i så fall grundas på att det finns omständigheter som pekar på att tingsrätten efter sin prövning kan komma att häva auktionsförsäljningen.

Varken överklagandet eller en eventuell inhibition ändrar inte tillträdesdagen 16 april, som också är dag för fördelningssammanträde. Det är även sista dag för köparen att slutbetala affären. Om slutbetalning inte sker senast den 16 april blir auktionsköpet ogiltigt. Då riskerar köparen både affären och att förlora sin handpenning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!