Kyrkan ser över sitt valsystem
Svenska kyrkan ser över sitt valsystem. Detta bland annat för att stoppa Sverigedemokraterna som ställer upp i kyrkovalet på flera håll i landet.
När staten och kyrkan separerades från varandra tog diskussionen om kyrkans valsystem ny fart.
Sedan sverigedemokraterna inledde sin satsning på kyrkovalet 2001 har röster höjts för en återgång till det gamla valsystemet där församlingarna utser representanter till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Något som skulle kunna försvåra för partier med liten förankring i församlingarna.
— Det råder delade meningar, men vi ska tillsätta en utredning efter valet för att se hur det blir med framtida valsystem. Det vi i kyrkan kan göra nu är bara att se till att valet genomförs korrekt, säger Gunnar Edqvist, talesman i valfrågor för Svenska kyrkan.
Valet kostar 100 miljoner
I dag kostar kyrkvalet Svenska kyrkan ungefär 100 miljoner kronor. En återgång till det gamla systemet skulle halvera den summan, vilket är en av orsakerna till att man ser över valsystemet.
Richard Slätt på tidning Expo, som granskat sverigedemokraterna i flera års tid, tror att partiet ställer upp av taktiska skäl.
— De gör det knappast för att de är så goda lutheraner. De vill ha uppmärksamhet helt enkelt, säger han.
Han tror att partiet inriktade sig på kyrkovalet 2001 för att söka ett sätt att organisera sig efter partisplittringen, då en grupp medlemmar bröt sig ur och bildade partiet nationaldemokraterna.
Legitimitet
Även Jörgen Hermansson, statsvetare vid Uppsala universitet, som har utrett kyrkans valsystem, tror att sverigedemokraterna mest är ute efter att skaffa sig legitimitet.
— Kyrkovalet är ett relativt enkelt sätt att ta sig in fullmäktige. Där finns inga spärrar på hur många röster som behövs som i de vanliga valen, säger han.
Han tror dock inte att ett en återgång till det gamla valsystemet skulle ha något med sverigedemokraterna att göra.
— De kan ju ändå komma in i kyrkofullmäktige. Vill man slippa dem får man helt enkelt se till att vanligt folk bryr sig och går och röstar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!