Kvinnojouren övar självförsvar

Kvinnorna i kvinnojouren Liljan utför ett riskfyllt arbete. Nu har de fått bidrag för att utbilda sig i säkerhet. - Kan vi känna oss trygga har vi tagit bort en hotbild, säger ordföranden Barbro Wiklund Pettersson.

Barbro Wiklund Pettersson och Ulla Ottosson från kvinnojouren Liljan övar självförsvar

Barbro Wiklund Pettersson och Ulla Ottosson från kvinnojouren Liljan övar självförsvar

Foto: Marie Ström

Tierp2007-05-04 00:01
Trots att kvinnorna som arbetar ideellt i jouren utför ett arbete som många gånger kan kännas hopplöst, fruktansvärt och otäckt är stämningen minst sagt uppsluppen i Studiefrämjandets lokal i Tierp. Bullar och kaffe dukas upp under glatt prat och kramar delas frikostigt ut till alla som stiger in genom dörren. I dag ska instruktören Stefan Jakobsson lära dem hur man försvarar sig mot någon som har en kniv. Ulla Ottosson springer runt i köket och viftar med en platskniv som hon fått låna av ett barnbarn.
- Ho, ho. Se upp, skojar hon och gör ett utfall mot kvinnojourens ordförande Barbro Wiklund Pettersson som skrattande försöker undkomma attacken så gott det går.

Kvinnojourens arbete innebär risker och hotfulla situationer. Speciellt när jouren ska hämta en kvinna som är på flykt undan en man kan situationen bli våldsam. En kvinna berättar att hon och en kollega skulle åka och hämta en hotad kvinna och hennes barn vid stationen i Tierp. Strax därefter kom en bil med pistolbeväpnade män, som förföljt kvinnan, åkande.
- Det har blivit ett hårdare klimat. När man åker ut vet man aldrig vad man möter. Det gäller att inte underskatta riskerna, säger Barbro Wiklund Pettersson.

Nyligen fick kvinnojouren bidrag från såväl Tierps kommun som länsstyrelsen. En stor del av pengarna går till att utbilda kvinnojouren i säkerhetstänkande, bland annat i form av en självförsvarskurs.
- Det ger oss en inre säkerhet att våga möta de här männen, säger Barbro Wiklund Pettersson.

I kvinnojouren Liljan, som startade 1983 och riktar sig till våldsutsatta kvinnor i Tierp och Älvkarleby kommuner, arbetar tio kvinnor ideellt. Ytterligare tre stycken håller på att utbilda sig. Kvinnor som behöver hjälp kan alltid nå kvinnojouren, som turas om att ha telefonjour. Den i jouren som den hjälpsökande kommer i kontakt med blir även den som fungerar som kvinnans stödperson i framtiden. Kvinnojouren har också ett skyddat boende där hotade kvinnor kan få bo. Förra året bodde tio kvinnor och sex barn i lägenheten under drygt 200 nätter sammanlagt. Totalt sett hjälpte jouren 37 kvinnor och 31 barn och lade ned cirka 800 timmar av ideellt arbete. Dessutom åker de årligen runt till alla sjätteklassare i kommunen och pratar om sin verksamhet och mäns våld mot kvinnor och barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om