Kvinnojour startade genusprojekt i Indien

Kvinnojouren Liljan i Tierp inledde i höstas ett treårigt genusprojekt i Indien som syftar till att stoppa våldet mot kvinnor och barn. På plats i Indien från Liljan var Barbro Wiklund och Sandra Gällström.

Barbo Wiklund är en av de drivande i genusprojektet i indiska skolor som kvinnojouren Liljan i Tierp har startat.

Barbo Wiklund är en av de drivande i genusprojektet i indiska skolor som kvinnojouren Liljan i Tierp har startat.

Foto:

Tierp2015-01-20 10:42

Sandra Gällström är lärare på Älvboda Friskola i Skutskär och det var genom Johan Sennerfeldt, rektor på skolan, som kvinnojouren Liljan kom i kontakt med Dr AshokPatil som bland annat är vd för två skolor vid namn Vikhe Patil Memorial School i Indien. För att finansiera projektet sökte Liljan pengar hos SKR (Sveriges kvinno- och tjejourers riksförbund, i dagarna omdöpt till Unizon) och beviljades 60 000 kronor. 30 oktober bar det av till den indiska niomiljonersstaden Pune, där den största av de båda skolorna finns.

– Mottagandet var helt fantastiskt, alla var så gästvänliga, berättar Barbro Wiklund som till vardags arbetar som lärare på Högbergsskolan i Tierp.

I bagaget hade Barbro och Sandra med sig två filmer i flera exemplar – "Jag sa att jag hade en mardröm" och "Go straight home". Genom att visa filmerna för lärare och elever ville de väcka debatt om våldet mot kvinnor och barn, något som aktualiserats i Indien vid flera tillfällen de senaste åren.

– Men det sker inte bara där. Våldet finns överallt, säger Barbro Wiklund.

I Indien kan det vara så att en flicka som utsatts för sexuella trakasserier helt enkelt lyfts ut ur skolan av föräldrarna, och då är det ett helt annat liv som väntar henne.

I filmen "Jag sa att jag hade en mardröm" berättar barn om saker de varit med om i hemmet, och det framkommer tydligt att de uppfattar mer än vad föräldrarna kanske tror.

– Det viktiga är att barnen ska förstå att det inte är deras fel om det är mycket bråk hemma. För lärarna är det också viktigt att inte avfärda eleverna utan att ta deras oro på allvar.

"Go straight home" – som är inspelad i Bangladesh – handlar bland annat om den för flickor ofta farliga vägen till och från skolan. Filmerna väckte många reaktioner hos eleverna: "Det är föräldrarnas ansvar att informera pojkarna". "Gå tillsammans". "Försvara flickorna". "Om en kvinna kan föda en man, varför kan inte en man respektera en kvinna?", var några av många kommentarer som framkom under diskussionerna.

Till hösten är det meningen att kvinnojouren Liljan ska åka tillbaka till de indiska skolorna och då hoppas man kunna ta med sig några svenska elever. Kanske kommer också några indiska elever att besöka skolan i Skutskär där Sandra Gällström ska starta ett liknande projekt. Barbro Wiklund hoppas också genom projektet i Indien kunna bidra till att skolorna där ska kunna knyta band med kvinno- och tjejjourer.

– Det är så vi jobbar här i Sverige och det vill vi gärna sprida vidare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om