Kustfiskare vill bygga rökeri

Kustfiskaren Per-Gunnar Persson i Gudinge planerar att bygga ett rökeri för att kunna förädla sin egen fisk.- Det är antingen det eller sluta fiska helt, säger han.

Tierp2007-03-29 00:01
Det ser dystert ut för fiskarna längs Upplandskusten. Fångsterna har minskat dramatiskt, framför allt till följd av den ökade konkurrensen från skarv och säl. Många väljer därför att sluta med yrkesfisket, men Per-Gunnar Persson satsar i stället stort på förädling. Han vill bygga ett cirka 100 kvadratmeter stort rökeri i Gudinge där fisk ska rökas, fileas, stekas och läggas in.
- Folk vill inte ha rå fisk längre, utan köper hellre fisk som är färdiglagad. Men jag ska fortsätta att sälja färsk fisk också, säger han.

Fisken ska han dels sälja på egen hand i Skärplinge och i en butik i hemmet, dels hoppas han sälja den genom producentorganisationen Gävlefisk.
47-årige Per-Gunnar Persson är den tredje generationens fiskare i Gudinge. Han har fiskat sedan han var 18 år och älskar friheten som yrket innebär och de många timmarna på havet.
- Jag vill fortsätta fiska och att förädla fisk är egentligen det enda sättet. I dag går det inte längre att överleva på mängdfiske, förklarar han.
Per-Gunnar Persson vill dock fortsätta med mängdfisket i den mån det går och berättar att han främst ser rökeriet som ett komplement. Han hoppas i första hand kunna förse rökeriet med egenhändigt fiskade fångster.
- Men det kan bli så att jag köper in fisk också om det blir allt för små fångster.

I dag röker han en mindre mängd fisk som han säljer en gång i veckan i Skärplinge.
- Och så har jag en butik hemma som är öppen dygnet runt, säger Per-Gunnar Persson och tillägger:
- Om jag är hemma förstås,
Verksamhetens frys- och affärsdel, som ligger i en gammal minkfarm som familjen tidigare har drivit, håller just nu på att rustas upp för fullt. I oktober hoppas Per-Gunnar Persson att rökeriet ska vara färdigbyggt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om