Kronofogden sålde stulen mobil

Smartphone-köpet blev en osmart affär för Paul Sandberg som snuvades både på telefon och pengar.

Paul Sandberg

Paul Sandberg

Foto: Elina Lindgren

Tierp2013-03-17 10:12

Det förmodade auktionsfyndet gjordes av Paul Sandberg, Österbybruk och tidigare vd för Tierps Tryckeri. För känslan av fyndaffär hade han, i alla fall när klubban föll.
– Jag betalade 950 kronor för en telefon med riktpris omkring 3 000 och fick både originalkartong och kvitto.

Så långt fyndstatus, men sedan började bekymren. Telefonen visade sig låst, fast telefonen med kartongens serienummer enligt en telebutik inte var det. Vid närmare granskning visade det sig att kartongens nummer inte var detsamma som telefonens. Den visade sig vara en stulen lur och spärrad av polisen.
– Någon hade alltså blåst fogden, konstaterar Paul Sandberg.

Trots blåsningen trodde han att det i välorganiserade Sverige skulle vara en smal sak att backa bandet, få kronofogden att inse sitt misstag, ta tillbaka telefonen och återbetala pengarna. Verkligheten skulle visa sig vara det motsatta.

Ett nödvändigt steg var att polisanmäla saken. Det ledde dels till att telefonen beslagtogs av polisen eftersom den var stulen. Anmälan ledde emellertid endast till att åklagaren efter några månader la ned förundersökningen. Det ansågs inte gå att styrka att kronofogden inför auktionen varit försumlig på ett sätt som skulle kunna vara straffbart.

Kronofogden hade alltså inte gjort något fel. Paul Sandberg hade köpt en telefon som han inte längre har i sin ägo och att kronofogden ska återbetala pengarna har han nästan slutat vänta på.
– 950 spänn är väl inget att bråka om, det kunde ju ha varit betydligt större belopp. Men de har struntat i att styrka ägandet, säger han.

Om erfarenheten av att göra affärer med kronofogde säger han:
– Det kändes ju väldigt säkert och jag läste på särskilt om auktionsgods. Men var uppmärksam på att de inte lämnar garantier överhuvudtaget. Den som handlar av kronofogen måste passa sig. I mina ögon är de hälare och kan uppenbarligen lagligt komma undan med det.

I sin information påminner kronofogden om köparens undersökningsplikt, en plikt som Paul Sandberg helt enkelt inte kunde utöva.
– Alla telefoner låg i en låst glasmonter. Jag fick inte ens hålla i den.

Att exempelvis jämföra nummer på kartong och telefon var med andra ord omöjligt. Frågan om hur långt undersökningsplikten sträcker sig går till Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket i Karlstad.
– Huvudregeln när man handlar på auktion är att undersöka noga. Man köper ju begagnade saker. Men finns det direkta fel, en brödrost som inte rostar bröd, så måste säljaren informera om det.

Att en vara är stöldgods menar han är ett så tydligt fel att det måste informeras om, förutom att varan självklart inte får säljas alls.
– Går det inte att som i fallet undersöka telefonen eftersom den ligger i ett låst skåp, då kan man heller inte säga att köparen brustit i sin undersökningsplikt, säger Peter Gustavsson.
– Och finns det ingen möjlighet för köparen att avgöra om en telefon är stulen och inte går att använda, då har de lämnat för lite information vid försäljningen.

Mot den bakgrunden menar han också att köparen har rätt att få pengarna tillbaka. Oavsett hur affären slutar har i alla fall Paul Sandbergs förtroende för myndigheter och rättsväsendet fått en törn.
– I mina ögon är de hälare och kan uppenbarligen lagligt komma undan med det.

Fakta

INGEN ÅNGERRÄTT

Av en informationsfilm på kronofogdens hemsida framgår att alla varor säljs i befintligt skick och utan ångerrätt. Köpare av lösöre påminns om sin undersökningsplikt och att varken ”Kronofogden eller någon annan garanterar något som har med dess funktion, ursprung eller kvalitet att göra.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!