Krögare köper hela Laxön
Krögaren Hans Hanssons företag Älvkarleby Lax & Vilt har köpt Laxön och Fallenområdet i Älvkarleby av Vattenfall. Älvkarleby kommun har fått kritik för att den låter detta kultur- och fritidsområde hamna i privata händer. Kommunalrådet Lars Skytt (s) tillbakavisar kritiken och Hansson förstår den inte.
Hans Hansson
Foto: Lars Gunnarsson
- Men det kommer vi inte att göra, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Skytt (s).
Nästa måndag fattar styrelsen beslutet.
Området är av riksintresse för kultur- och fritidsliv. Frågan är om det privata företaget kommer att leva upp till de krav på tillgänglighet som allmänheten har rätt att ställa. Kritiken kommer från delar av det lokala näringslivet och näringsidkare som har haft intressen i området.
"Missunsamhet"
— Jag förstår inte kritiken. Vi kommer att driva en kommersiell verksamhet och vill ha hit så mycket folk som möjligt. Jag tror att kritiken beror på missunnsamhet, säger Hansson.
Kritiken går ut på att ett spritt ägande i området vore att föredra eftersom det skulle ge spelrum för marknadskrafterna inom turistnäringen. Därför borde kommunen förköpa området och sälja fastigheterna vidare till olika entreprenörer, heter det.
— Då vore vi ute på hal is. Det skulle kunna vara en mycket dålig affär, säger Lars Skytt.
Kan kommunen köpa området och sedan skaffa tillbaka en stor del av pengarna genom att sälja Turisthotellet?
— Det har inte varit på tal, säger Skytt.
Han vill att "marknadskrafterna" får verka i området, men han tycker inte att det är nödvändigt med ett spritt ägande. Det tycker inte heller Hansson.
Fler entreprenörer
- Verksamheten kräver samordning. Därför är det bra med ett stort bolag. Sedan vill jag att det ska komma in fler entreprenörer. Det finns tolv hantverkare här nu och de måste bli fler så att husen utnyttjas maximalt, säger han.
Kan du även tänka dig konkurrens mot din egen restaurang- och konferensverksamhet?
— Ja. Men jag har svårt att se att området kan bära fler än de två restauranger som redan finns.
Området är 10 hektar stort och rymmer 18 byggnader, där Turisthotellet och officersmässen är de kulturhistoriskt mest värdefulla.
Enligt kommunens förslag till detaljplan ska det bli kvartersmark närmast byggnaderna, resten blir allmän naturmark. En privat ägare av sådan mark har rätt att kräva att kommunen löser in den. Det är också en farhåga som har framförts i kritiken.
Om kommunen inte förköper området kanske den ändå tvingas att lösa in den allmänna marken — och då blir det bara en kostnad. Hans Hansson är oförstående.
— Jag kommer definitivt inte att kräva inlösen! Jag vill samverka med kommunen, inte berika mig på den, säger han.
Lika bestämt avvisar han farhågan om att han i framtiden skulle vilja stycka av fastigheten.
— Det är absurt. Tomter på Laxön är en omöjlig tanke. Det går inte enligt detaljplanen, säger han.
Beslut om planen i juni
Ett detaljplaneförslag med turistprofil ska inom kort ställas ut för allmänheten. Beslut om planen tas i kommunfullmäktige i juni.
- Hansson kommer att leva upp till alla krav. Vi tror på honom och han har inget annat val än att följa detaljplanen, säger kommunalrådet Skytt.
I egenskap av sakägare kommer Hans Hansson att få en stark ställning i den fortsatta detaljplaneprocessen. Hur ska du utnyttja den?
— Så att turismen kan fortsätta att utvecklas. Laxön och Fallenområdet är en optimal plats för turism och konferenser, bland de häftigaste i Sverige, säger han.
Fotnot: Älvkarleby Vilt & Lax ägs med en tredjedel vardera av Hans Hansson, hans hustru Anne och Per Wahlstedt, ny delägare sedan årsskiftet. Företaget omsätter 12 miljoner kronor. Rökeriet i Skärplinge står för knappt hälften. Paret Hansson etablerade sig vid Laxön 1989 och har arrenderat Turisthotellet de tre senaste åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!