Vid det senaste kommunstyrelsemötet fanns ett svar från den styrande kvintetten (C, M, KD, L, MP) om hur man skulle komma till rätta med de problem i skolan som lyfts fram i revisionsrapporten.
S menade vid mötet att rapporten inte förberetts i utskottet för barn och unga innan det togs upp i kommunstyrelsen. S drev därför igenom på mötet (tillsammans med V och SD) att ärendet skulle tas bort från dagordningen.
– Kvintettens hantering av ärendet har gjort att vi inte fått möjligheten att förbereda oss ordentligt. Självklart ska en så här viktig fråga beredas i utskottet, vad ska vi annars ha utskottet till? Detta är ett hot mot demokratin. Skolan är det viktigaste vi har och då kan man inte slarva igenom det så här, menar oppositionsrådet Viktoria Söderling (S).
Kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C) ställer sig frågande till S-kritiken.
– Revisionrapporten gicks igenom på utskottsmötet. Det har jag undersökt och fått besked att så gjordes, säger hon.
– Utifrån de problem som pekats ut togs ett förslag på åtgärder fram. Nu stoppas det av oppositionen och fördröjer kommunens arbete samt hindrar revisorerna från att utföra sitt. Vi anser att S sabbar för demokratin.
Göran Carlsson (S), ordförande i kommunrevisionen, blir irriterad när rapporten kommer på tal.
– Det är inte på något sätt okej att plocka bort ett ärende från dagordningen och låta bli att svara revisionen, som är en egen myndighet vars uppdrag är att granska kommunen. Det är grundkurs ett i politik – så här gör man inte.
Han förklarar att det är kommunstyrelsen som helhet som har ansvar att ett svar lämnas.
– Är man inte ense om formuleringarna i ett svar får man antingen bordlägga ärendet och be revisionen om mer tid för att komma med svar, eller så får man lägga till en särskild skrivelse med en egen motivering varför man inte står bakom förslaget till yttrande.
– Men man kan inte göra som nu – bara plocka bort ärendet och låta allt hänga i luften. Det är en ren obstruktion mot revisionen.
Karlsson tror det kan vara flera saker som gjort att det blivit som det blivit.
– Vi har ett minoritetsstyre. Då måste man försöka samtala för att nå någon form av samförstånd. Inte som nu – hamna på kollisionkurs. Detta är något som i förlängningen drabbar medborgarna.