Kritiserat slakteri kan förlora certifiering
Slakteriet i Strömsberg riskerar att mista sin KRAV-certifiering på grund av de allvarliga brister som kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör rapporterat om.- Har slakteriet gjort allvarliga avsteg från reglerna kan det bli så, säger enhetschefen Eva Alskog.
Kontroll av att verksamheten sköts efter reglerna ska göras minst en gång per år och utförs av Aranea Certifiering AB. Oftast sker det genom föranmälda besök.
- Det största ansvaret ligger på producenten. De ska hålla sig till kraven, annars ska de rapportera till oss. Att det skjuts dubbelskott eller att man använder ett salongsgevär i stället för en bultpistol är en sådan sak, säger Eva Alskog som är enhetschef på Aranea Certifiering AB.
I augusti förra året gjordes det senaste besöket på Hälsingekött AB. Då fick slakteriet en anmärkning för att dokumentationen var för dålig. Trots det har ingen ny kontroll gjorts.
- Vi tyckte inte att bristerna var tillräckligt allvarliga för det. När vi var där var det inga problem med slakten, säger Eva Alskog.
UNT: Hur kan det komma sig att ni inte märkt några av de brister som kommunen sett?
- Det är ju ett år sedan vi var där och en massa saker kan hända på ett år, säger Eva Alskog.
UNT: Kan konsumenterna lita på KRAV-märkningen?
- Ja, det kan de. Men vi kan inte sitta i knäet på producenterna. Vi måste lita på att de håller avtalet. Och om ett slakteri missköter sig är jag säker på att det upptäcks förr eller senare.
Aranea Certifiering AB kommer att gå igenom inspektionsrapporten och besöka slakteriet inom kort. Enligt Eva Alskog finns det risk att slakteriet mister sitt KRAV-certifikat - i alla fall tillfälligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!