Kommunledningen och Tierpsbyggen har lyssnat på kritiken från närboende i området. Grannarna riktade in sig på att tvåvåningsbyggnaden inte passade in i den omgivande bebyggelsen och att den skulle bli för dominerande, åsikter man framförde på ett stormigt informationsmöte den 12 mars. Däremot säger man sig inte ha synpunkter på verksamheten i sig som går ut på att ge upp till 18 ensamkommande flyktingungdomar en bostad.
- Vi har tagit hänsyn till grannarnas synpunkter. Vi tycker att det skulle vara olyckligt att starta en verksamhet där de närboende känner oro och ilska över hur byggnaden utformas. Därför delar vi upp verksamheten på två enheter, dels den i Svanby, dels boendet på Tegelbruksgatan som redan är i full gång, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).
Båda byggnaderna ska ha plats för nio pojkar i åldern 16 till 18 år. Det ska också finnas kök, undervisningsrum med mera på båda ställena. Att dela upp boendet på två enheter riskerar att göra verksamheten mindre rationell och eventuellt något dyrare, men det är kostnader som Tierps kommun är villig att ta.
Kommunen och Tierpsbyggen har sonderat markbeståndet, men inte hittat någon tomt som är bättre lämpad för ändamålet än den intill Svanbyhemmet. För att hinna få byggnaden inflyttningsklar till 1 september måste projektering och byggande ske parallellt, normalt sett görs projekteringen i förväg innan byggarna tar över.
Den kvot som Tierps kommun är ålagd av Migrationsverket att ta emot är i år 13 ungdomar. Just nu finns elva ungdomar på plats, de flesta från det krigsplågade Syrien, fördelade på Tegelbruksgatan och Bäggeby dagcenter, som är ett tillfälligt boende. Att de nya enheterna byggs för 18 platser garanterar marginal om det så kallade kommuntalet ökar.
Att Tierps kommun tar emot ungdomar på flykt undan krig och elände är inget nytt.
– Vi har haft liknande verksamhet ändå sedan 2007. Redan på 90-talet tog vi emot flyktingar från det forna Jugoslavien, säger Bengt-Olov Eriksson.
– Det som är nytt är volymen, och det beror främst på kriget i Syrien, tillägger han.
Ett nytt boende i Skärplinge var tidigare på förslag. Men närheten till gymnasieskola och kommunikationer till Uppsala och Gävle var avgörande för att förlägga allt till Tierp. Vid en eventuell avveckling av verksamheten kan boendet i Svanby göras om till bostad, och det är i Tierp behovet av nya bostäder är som störst.