Kritik mot vindkraftförslag

Regeringen vill göra det enklare att få tillstånd att etablera en vindkraftspark. Men om förslaget går igenom innebär det att kommunerna samtidigt förlorar en del av sin beslutanderätt.

Tierp2009-01-07 21:19
Det är något som bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) reagerar emot.

Enligt det utredningsförslag som lades fram i höstas skulle vindkraftsparker på sju eller flera aggregat, eller med en höjd på 150 meter inklusive rotorblad, inte behöva tillstånd av kommunen enligt plan- och bygglagen. I stället skulle det räcka med en prövning enligt miljöbalken av länsstyrelse, miljödomstol eller regering.
Målsättningen är enligt utredaren Ulf Andersson att förenkla och snabba på processen som i dagsläget kan ta många år i anspråk. Något som också välkomnats av miljöminister Andreas Carlgren (c) och Naturvårdsverket.
Men när förslaget gick på remiss reagerade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kraftigt. I ett yttrande kallar SKL utredningen för "en oacceptabel inskränkning av det kommunala planmonopolet och kommunens möjlighet att själv påverka sin bebyggelsestruktur och bestämma hur mark och vatten ska användas".

Göran Carlsson (s) ordförande i utskottet för samhällsbyggnad i Tierps kommun berättar att utredningens förslag ännu inte diskuterats där. Men personligen håller han med SKL om riskerna med en förändring av gällande regler.
- Det är en form av urgröpning av det kommunala planmonopolet. Det är ändå ett såpass stort ingrepp i naturen att etablera en vindkraftspark att kommunen borde få vara med och besluta om det.
Att kommunerna i sina översiktsplaner kan peka ut områden som lämpliga för vindkraftsetableringar, går inte att jämföra med att faktiskt få vara med och fatta avgörande beslut när det väl finns ett konkret förslag till en etablering, menar Göran Carlsson. Och i processen enligt miljöbalken finns kommunerna bara med som remissinstans.

Men på wpd Scandinavia som planerar att bygga ett antal vindkraftsparker bland annat längs den svenska kusten är vd Charlotte Berg övertygad om att det behövs en förändring av gällande regler.
- Vi välkomnar en enklare, snabbare och tydligare tillståndsprocess utan den dubbelprövning som finns i dag. Samtidigt kan jag inte ta ställning till om det här är rätt väg att gå. Vi vill ju också att våra projekt ska kännas bra för de närmast berörda i kommunerna.

Wpd Scandinavia arbetar bland annat med ett projekt bestående av 200-300 vindkraftverk på Finngrunden utanför Upplandskusten. En ansökan kommer att skickas in under våren. Men eftersom området ligger utanför territorialgränsen inom det som kallas för den ekonomiska zonen behövs det inget beslut av kommunen. Det är i stället den svenska regeringen som tar ställning direkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!