Kritik mot Sodexhos matleveranser efter en vecka
En dryg vecka efter att Sodexho i Gävle tagit över matleveranserna till skolorna i Tierps kommun kommer signaler om att det nya systemet inte fungerar som det var tänkt. Nu ska avtalet med Sodexho gås igenom i nästa vecka.
Gunnel Pettersson är anställd i köket på Ol Andersskolan.
— Att potatisen var slut i tisdags var en planeringsmiss, det kommer inte att hända igen. Men i och med att vi nu serverar två olika rätter har det blivit väldigt svårt att beräkna hur mycket som går åt. Hade vi potatisbullar tidigare så visste jag att eleverna åt bra av det, men har vi nu dessutom pyttipanna samma dag så är det omöjligt att veta vad de helst väljer.
Inkörninsproblem
Den aktuella tisdagen serverades dels panerad stekt fisk med potatis dels falukorv med vita bönor.
— En del elever ville hellre ha potatisen till korven och det var ju inte meningen.
Vissa inkörningsproblem har man förutspått.
— Jag lär mig säkert planera inköpen så att det stämmer bättre, men en av rätterna kommer alltid att ta slut och då får eleverna äta av den andra.
Att eleverna har ett val är nog bra, men de får det till priset av en kvalitetssänkning, menar Gunnel Pettersson.
— Och till priset av att vi fått det förskräckligt stressigt. I dag har vi en halv tjänst mindre men mycket mera jobb. Främst eftersom maten inte alls kommer färdig från Sodexho att bara värma, som det var sagt. Den kommer i stället ofta direkt från tillverkaren packad i kartonger. I går tog det mig 2,5 timmar att packa upp maten. Vi har också mycket mera disk nu.
Tinas i fyra dagar
Mat som ska serveras på en tisdag lastas i Sodexhos bilar redan på fredagen. Gunnel Pettersson känner olust över att servera panerad fisk som tinats fyra dagar tidigare.
— När vi själva lagade maten skulle jag ha slängt fisken om jag hade glömt den i kylen över helgen.
— Om det åtminstone blev billigare så här men portionspriset blir mycket högre, det ser jag ju redan, säger Gunnel Pettersson.
Marianne Hasselberg, som är kostkonsulent på Tierps kommun, håller i sak med om både föräldrars och bespisningspersonalens kritik:
— Det är riktigt att maten skulle komma uppackad. Vi ska ha ett möte med Sodexho nästa vecka för att försäkra oss om att de uppfyller avtalet. Det är alldeles för tidskrävande att bespisningspersonalen själva ska packa upp leveranserna. Vi diskuterar också hur man kan lösa transportfrågan. Vi var inte införstådda med att Sodexhos bilar inte hade fryskapacitet.
Dyrare
Att maten skulle bli dyrare per portion hade kommunen knappast heller tänkt sig när det politiska beslutet att konkurrensutsätta skolmaten togs. Men också där får Marianne Hasselberg ge kritiken rätt.
— Det blir ett högre pris nu, men hur mycket högre kan jag inte säga ännu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!