Kritik mot långsam utveckling i Tierp
Tierps kommun får revisorskritik för att arbetet för att öka tillväxten och utveckla näringslivet går för långsamt. Visserligen håller kommunen nu på med att ta fram en näringslivsstrategi och en översiktsplan, men det arbetet bör skyndas på, menar revisorerna.
När det gäller demokrati- och it-frågor är revisorernas slutsatser positiva. Den stora organisationsförändring som Tierps kommun genomförde vid årsskiftet 2006/2007 var avsedd att öka medborgarnas insyn och inflytande i den lokala politiken och underlätta kontakterna med både politiker och tjänstemän. Revisorerna konstaterar att modellen har väckt intresse hos andra kommuner i landet och att det faktum att man har en "demokratiberedning", där allmänheten inbjuds att vara med och påverka, ger goda förutsättningar för att den lokala demokratin ska kunna utvecklas.
Hur man kommer att lyckas är det ännu för tidigt att sia om.
När det gäller it-frågorna har Tierp arbetat målmedvetet de senaste tio åren, och revisorerna menar att kommunen använder tekniken på ett ändamålsenligt sätt och bör kunna ligga långt framme när det gäller att utveckla och erbjuda så kallade e-tjänster. Ett exempel är möjligheten att kunna söka barnomsorgsplats via nätet, en tjänst som kommer att introduceras inom någon månad.
Däremot har man alltså synpunkter på hur kommunen arbetar för att öka tillväxten. Det är ett komplext område, och Tierp har gjort en hel del insatser på senare år men i rapporten beskrivs arbetet som spretigt och utan tydlig inriktning. Dessutom utvärderas insatserna knappast alls och därför kan man inte följa upp dem och se effekten.
Mycket ansvar för tillväxt- och näringslivsfrågor ligger på nya Medborgarservice. Men revisorerna menar att också samhällsbyggnadsenheten och Resurscentrum Vuxna bör finnas med när strategierna för att öka tillväxten tas fram. Det finns nära kopplingar mellan den övergripande samhällsplaneringen och tillväxtfrågorna, liksom det finns ett samband mellan ohälsa i en befolkning, skattekraft och ett blomstrande näringsliv - ju färre som arbetar desto lägre tillväxt, resonerar revisorerna.
Och på de sistnämnda området - det som har betydelse för en kommuns ekonomiska utveckling - konstaterar man att Tierp i jämförelse med Östhammar och Norrtälje har ett högre ohälsotal, en lägre medelinkomst, färre högskoleutbildade och högre arbetslöshet.
Revisionsrapporten har nu sänts till berörda fullmäktigeberedningar, till Medborgarservice och kommunstyrelsen. Före sista oktober vill kommunens revisorer veta vad politikerna och tjänstemännen kommer att göra med anledning av den lista med förslag och rekommendationer som granskningen resulterat i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!