Orden kommer från spannmåls- och köttbonden Lars-Gunnar Sandin i Arvidsbo utanför Tierp.
Han konstaterar att det har blivit allt dyrare att producera spannmål på grund av prisökningar på insatsvaror som bland annat gödsel, diesel och utsäde. Naturgas från Ryssland är viktig vid gödseltillverkning och med stigande gaspriser det senaste året har gödselpriserna rusat i väg.
– Den oro som vi ser i världen kommer att påverka spannmålsproduktionen negativt. Genom att producera mera kan jag bidra och fylla en del av det tomrum som blir effekten av kriget i Ukraina, säger Lars-Gunnar Sandin som är konventionell jordbrukare.
– Under 2020 betalade jag 2,25 kronor för ett kilo gödsel. I somras låg priset på 3,25 och nu är det uppe i drygt 11 kronor. Betänker man då att det går åt 300 kilo per hektar handlar det om mycket pengar, säger Lars-Gunnar Sandin som har en omfattande spannmålsproduktion.
Trots detta väljer han att utöka odlandet.
– Det är en stor risk man tar, men jag har valt att satsa och kommer att odla på mark som jag egentligen tänkt låta ligga i träda. Bakgrunden är att jag ser att det kommer att finnas en efterfrågan som gör att jag får bra betalt för det jag producerar, säger han.
I Västland, nordost om Tierp, driver Fredrik Olsson sitt ekologiska jordbruk på 500 hektar. Även han kommer att skala upp och odla mera än vad han först tänkt under vårsådden.
– För oss spannmålsbönder är det en bra situation med prisökningar på spannmål, men insatsen är också hög, både när det gäller insatsvaror och så krävs ett bra väder med rätt mängd regn och lagom värme för bra skörd, säger Fredrik Olsson.
En stor del av den gödsel som Lars-Gunnar Sandin köper importeras från Ryssland, Ukraina och Kazakstan. Än så länge har inte kriget i Ukraina satt några käppar i hjulen för honom när det gäller gödseln. Men längre fram finns en oro.
– Man kanske kan gå ner lite i volym när det gäller hur mycket man gödslar. Men man kan inte skära ner för mycket då påverkas kvaliteten på brödsäden, säger Micke Broberg som jobbar hos Lars-Gunnar Sandin.
Per Pettersson, regionordförande för Lantbrukarnas Riksförbund Region Mälardalen, ser orosmoln längre fram.
– Nu till vårsådden är det nog ganska lugnt. Många spannmålsproducenter har redan säkrat upp gödsel till den. Men om angreppskriget på Ukraina fortsätter är risken stor att det inte kommer någon gödsel därifrån och inte heller från Ryssland eller Belarus och då kan det vara illa till våren 2023, säger Per Pettersson.
För Fredrik Olsson är inte gödseln det största problemet – det är snarare de höga dieselpriserna, åtminstone i det korta perspektivet.
– De gödselleverantörer jag använder kommer inte från Ryssland eller Ukraina, så där sitter inte jag i samma sits. Men vi kan ju hamna i en situation där konventionella jordbrukare, på grund av att det inte finns något i deras normala inköpskanaler, måste köpa ekologisk gödsel från samma leverantörer som mig. Då kan vi få ett svårare produktionsläge.
Per Pettersson välkomnar de produktionsplaner som både Sandin och Olsson har.
– Det finns djurbönder som är i behov av spannmål till sina djur. Problemet är att de nu får betala mer för spannmålet samtidigt som priset på deras produkter inte har haft samma prisutveckling. Det gör det tufft för dem att få ihop sina kalkyler redan nu.