Kräver hårdare straff för brott mot barn

I Tierp cirkulerar just nu namnlistor med krav på hårdare straff för brott mot barn. Aktionen är initierad från privat håll, av videouthyraren Kaveh Homagoon. Mordet på Engla Höglund tände gnistan.

Kaveh Homagoon har gått ut med en namninsamling för hårdare straff för brott mot barn.

Kaveh Homagoon har gått ut med en namninsamling för hårdare straff för brott mot barn.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-04-23 00:01
- Jag har känt så här länge, att samhället måste bli tryggare för våra barn, jag har själv barn och min särbo också. Mordet på Engla var som ett tecken att starta en kampanj, det kan inte bara ha varit en slump att hon blev fotograferad - och den misstänkte mördaren också, säger Kaveh Homagoon.

För en vecka sedan lade han ut namnlistor i sin videobutik på Centralgatan, på tågstationen, på en pizzeria och på Preemmacken i Tierp. Listor har också distribuerats i Gävle, Hedemora och Uppsala. Och folk skriver under på Kaveh Homagoons krav, utan att tveka, säger han. På tisdagseftermiddagen hade han fått ihop omkring 300 namn.
- Hade jag bara tid skulle jag gå runt på köpingen med listorna också, säger han.

Frågar inte människor vad han menar med "hårdare straff"? Blir det diskussioner?
- Jag säger precis som det är, jag menar att det ska vara dödsstraff för pedofilbrott och mord på barn. Vi måste också ha längre fängelsestraff för andra brott, man ska inte kunna komma ut efter ett halvår om man är dömd för våldtäktsförsök. Handlar det om upprepade våldtäkter, då är det avrättning som gäller. Och den som dömts till vård ska sitta av ett fängelsestraff efter vårdtiden.

Elisabeth Lindqvist på Preem i Tierp, som på tisdagen hade fått omkring 120 namnunderskrifter på den lista hon hade på disken, säger sig inte känna till att Kaveh Homagoon kräver dödsstraff:
- Jag har trott att den här aktionen handlade om att brottslingar borde få fler år i fängelse, men det är ingen som frågar vad "hårdare straff" egentligen betyder innan de skriver på, säger hon.
Så snart Anders Eklund dömts avslutar Kaveh Homagoon sin namninsamling och skickar listorna till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om