Stark belysning, exempelvis på grund av upplysta fasader, vägbelysning eller reklamskyltar skapar ljusföroreningar som riskerar att skada fåglar, fladdermöss och insekter.
– Det har visat sig att fladdermöss som håller till i gamla ruiner, på vindar och i kyrkor bara jagar när det är mörkt. Man har gjort försök som har visat att de svälter ihjäl när det aldrig blir mörkt, eftersom de aldrig vågar flyga ut för att leta mat, berättar Inger Lindgren, ordförande för Naturskyddsföreningen, som vill att ljusföroreningarna i Tierp minskar.
Inger Lindgren menar att möjliga förbättringar vore att rikta om ljuset från att vara uppåtriktat till nedåtriktat, att använda timer, svagare belysning samt att byta ut vitt ljus mot rött eller gult ljus som inte är lika störande för djuren.
– Vi vill uppmärksamma kommunen på problemet och att de ska ha en plan för att hantera belysningen. Vi vill att man tänker på vilka tider man belyser, och att allt eftersom byta ut den befintliga belysningen till lämpligare belysning, säger hon.
Även Birdlife Sweden, en del av Sveriges Ornitologiska Förening, håller med om belysningens problem.
– Ljuset från byggnader, lampor och stora informationstavlor stör fåglarna. Framförallt i samband med höstflytten är detta ett problem då fåglarna blir desorienterade och dras till ljuset där de kolliderar med exempelvis byggnader, säger fågelexperten Ulrik Lötberg som är verksam i Birdlife Sweden.
Även Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har i flera rapporter slagit fast att den artificiella belysningen stör nattaktiva däggdjur, groddjur och insekter som är beroende av mörker eller mycket svagt ljus för sin överlevnad.
Bland annat kan ljusföroreningarna leda till att fler djur blir uppätna eller att de lockas till farliga miljöer så som kring belysta vägar.
Taija Lindfors är kommunekolog på Tierps kommun. Hon berättar att naturkontoret på kommunen jobbar med att sprida information om ljusföroreningar till de som fattar beslut om exempelvis bygglov, fasadbelysning och belysning kring cykelvägar. Taija Lindfors menar att detta har ökat medvetenheten i kommunen.
– Det har blivit en mycket mer aktiv diskussion kring det. Det är en fråga som nu alltid lyfts vid exploateringar, alltså när man gör vägar, cykelvägar, bygger eller sätter upp belysning.
Taija Lindfors menar att kommunen måste beakta ljusföroreningar vid planering av ny belysning samt när befintlig belysning byts ut. Detta för att åtgärda tidigare fel och inte begå nya.
– Vi gör även fladdermusinventeringar för att få bättre koll på fladdermössen i kommunen. Då identifierar vi de platser där vi behöver ta extra mycket hänsyn när det införs ny belysning eller när den gamla ändras.
Nästa inventering av fladdermöss ska göras i juli.
– Vi behöver bli striktare på att om det finns något som föranleder att det kan vara ett viktigt område för fladdermöss så ska det göras en inventering. Enligt lag får man inte vidta åtgärder som påverkar fladdermöss negativt.
Fladdermöss är fridlysta. Det innebär att man inte får fånga, flytta, skada eller döda fladdermöss utan ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Skyddet innebär också att man inte får förstöra de platser där fladdermössen bor.