Krav på mer konkret äldreplan

Mer konkreta mål, en variation av boendeformer samt demensboenden på flera kommunorter. Det är några av de åsikter som går igen i flera av remissvaren på Äldreplan 2020 som väckt stort engagemang i Tierps kommun.

Tierp2010-01-25 07:00
De äldres röster hörs framför allt genom svar från vardera SPF-föreningarna, PRO:s samorganisation och köpingens RPG-grupp. Den sistnämnda organisationen lyfter i sitt svar särskilt fram vikten av anhörigstöd, träffpunkter, kompetens- och ledarutveckling för personal. RPG betonar också den betydelse som sociala och fysiska aktiviteter samt bra mat- och måltidskvalitet har för välbefinnandet. Flera av pensionärsorganisationerna tycker till exempel att hemtjänstpersonal bör ges tid att stanna som måltidssällskap.

Boende med variation, däribland trygghetsboenden, förordas allmänt i svaren. Folkpartiet nämner även möjligheten till parboende samt förslaget om "prova på boende". FP står rätt ensamt i sin inställning till sådant testboende. Det innebär ännu en påfrestande flytt till ett troligen ganska kortvarigt boende, sägs i andra svar. Miljöpartiet tror att fler mellanformer för boende kan bidra till att bryta äldres sociala isolering. Partiet vill, liksom Synskadades Riksförbund, SRF, även att just begreppet "social gemenskap" ska finnas med som ytterligare ett värdeord i planen. MP och SRF slår också ett slag för en kommunal fixartjänst, en Fixar-Malte.
När det gäller att vara konkret och tidsbestämd går PRO långt i sitt svar. Hur de olika förslagen praktiskt ska genomföras måste preciseras, anser PRO som föreslår konkreta mål i tvåårsperioder, med utvärdering innan nya tvåårsmål sätts upp.

Annars ser PRO risken att planen blir "en verbal vision" utan konkreta utfästelser och koppling till praktiskt genomförande.
I några av svaren nämns LOV, lagen om valfrihet. Centerpartiet och Moderaterna finner det anmärkningsvärt att LOV inte ens nämns i planen, trots att Tierps kommun sökt och fått två miljoner kronor i statligt bidrag just för att utveckla valfrihetssystem. Vänsterpartiet å sin sida tar bestämt avstånd från LOV och en konkurrensutsättning av tjänster.
Kommunens enhet för processtöd gör i sitt svar några formella påpekanden, till exempel att det enligt Socialstyrelsen måste finnas en strategi för anhörigstöd. Processtöd efterlyser också en konsekvensanalys, om ett sämre ekonomiskt läge innebär att planens alla förslag inte kan genomföras.

Den kommunala beredningen för omsorg och livsmiljö har så här långt ansvarat för arbetet med Äldreplan 2020. Vid ett möte öppet för alla på måndag den 25 januari i samlingssalen Björken kommer huvuddragen i remissvaren att redovisas. Det sker ungefär klockan 16 och en timme framåt. Mötet inleds klockan 15 med en introduktion till arbetet med beredningens nya stora uppdrag, att utforma förslag till policy för hållbar utveckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!