Krav-bönder vill ha ny kommunal mathållning
Hur kommer upphandlingen av mat att se ut och tänker kommunen prioritera närproducerat och ekologiskt när Tierp tar över matlagningen från nästa år? Det undrar Maria Karlsson i Skarpfors, Munga.
Maria och Torbjörn Karlsson, Skarpfors, Munga, Tierp, satsar på Krav-produktion av nötkött från svensk rödkulla.
Foto: Anders Badner
Hon har skickat sina frågor till berörda politiker och tjänstemän i kommunen. I sitt brev önskar hon också ett öppet möte där en intresserad allmänhet kan få information och ställa frågor.
- Mat är i ropet, säger Maria Karlsson.
Hon syftar till exempel på Bert Karlssons tv-serie för bättre skolmat och matupproret genom tidningen Land.
- Mat av bra kvalitet är grunden för allt, säger hon och räknar upp det hon tycker är viktigt i sammanhanget:
- Närproducerat, närlagat, inte uppvärmt, näringsriktigt.
Maria Karlsson talar om maten som helhetsupplevelse med goda råvaror, god smak och lukt. Hon menar att med bra mat följer att skolbarnen äter bättre och därmed lär sig bättre. Liksom att gamlingars benbrott läker snabbare om deras kroppar får det som behövs. Hon vet av egen erfarenhet, genom sitt jobb med rehabilitering i äldreomsorgen.
- Jag förstår också att det är en ekonomisk aspekt. Men det beror på hur lång- eller kortsiktigt man tänker.
För Maria Karlsson och maken Torbjörn är gården i Skarpfors än så länge en deltidssyssla. De har Krav-certifierad spannmålsodling och siktar på samma stämpel för nötköttet.
Bakom ladugården försöker de med begränsad framgång locka fram några av gårdens skygga och karaktäristiskt faluröda rödkullor. De har satsat på denna utrotningshotade lantras, som passar i Krav-profilen. Rödkullor ger visserligen mindre kött än andra nötdjur men de räknar med flera fördelar.
- De betar bättre och jag hoppas att de ska hålla sig friskare. Därmed blir veterinärkostnaderna mindre, hoppas Torbjörn Karlsson.
Som liten producent kan de visserligen inte garantera kontinuerliga leveranser av kött.
- Våra kor går till slakt bara någon gång om året, säger Maria Karlsson.
Hon tror ändå att lokala producenter och slakterier i samverkan borde kunna tillgodose krav på lokalproducerat.
- I alla fall svenskproducerat, säger hon som ett minimikrav.
Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) kan dessvärre inte lova närproducerat som upphandlingskrav.
- Det är direkt olagligt att ställa sådana krav i en upphandling. Men det går att ställa krav på ekologiskt.
Han ser ändå att lokala producenter kan ha ett försprång med kortare leveransvägar.
- Om de lokala producenterna är konkurrenskraftiga är de definitivt med på tåget, säger han.
Han kan också se behovet av ett möte för information om offentlig upphandling.
- Men då handlar det inte bara om mat.
Kommunens nya kostkonsulent Maria Leopardi Gustafsson har fullt upp under 2008 med att förbereda matlagningen.
- Drömmen är att handla lokalt, säger hon.
Men inte ens en kostkonsulent kan påverka upphandlingsreglerna.
Hon lovar i alla fall mer mat från grunden och tillagning på så många ställen som möjligt, enligt det rambeslut som gäller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!