Krafttag mot skadegörelse i köpingen
Tierps köping har den senaste tiden drabbats av en omfattande skadegörelse på gatlyktor och andra belysningar. På bara en månad har tio lampor krossats i gångtunneln vid Tierps station. Nu tar kommunen initiativet till en särskild "skadegörelsegrupp".
Foto: Ann Svalander
- I just det här fallet har vi goda förutsättningar att utreda brottet men senast för ett par dagar sedan kom en ny anmälan om krossade lampor i gång- och cykeltunneln vid Vegavallen och om det finns något samband vet vi ännu inte, säger biträdande närpolischef Bertil Danielsson.
Det är viktigt att den här typen av åverkan polisanmäls, menar han.
- Jag tycker att det finns all anledning att lägga krut på att utreda skadegörelsebrotten, blir det inga konsekvenser kan skadegörelse bli en introduktion till annan brottslighet. För det är ju ofta ungdomar det handlar om, säger han.
- Dessutom kommer man upp i rätt ordentliga summor för att byta lamporna, de kostar inte sällan flera tusenlappar per styck. Särskilt när de är så illa åtgångna att hela armaturen måste ersättas.
Tierps gatuchef Björn Retz räknar med att kommunen byter ut krossade lampor för omkring 40 000 kronor per år.
- Men sedan har vi ju ett jätteproblem med våra väderskydd på tågstationerna och på busstationen. Vi har alldeles nu bytt sju glasrutor på busstationen i Tierp och två stora och en mindre ruta vid tågstationen i Örbyhus.
I höstats lade kommunen ned 400 000 kronor på fem nya kurer på perrongerna i Tobo och Örbyhus. I Tobo har man sedan dess fått byta sex sönderslagna rutor.
- Men problemet är inte bara vårt, det finns utefter Upptågets linje i hela länet.
Minst lika mycket som glaskrossningen kostar klottret kommunen, uppskattningsvis 100 000 kronor per år.
Nu har kommunen bildat en "skadegörelsegrupp" tillsammans med företrädare för polisen, Länsförsäkringar och Tierpsbyggen. I Håbo har en "bilinbrottsgrupp" haft stora framgångar. Antalet bilinbrott har sjunkit med 37 procent. Tierp vill pröva modellen på sitt största problemområde, skadegörelsen.
- Vi hade ett inledande möte i måndags och nu ska vi ta fram en projektplan för det närmaste året, säger kommunchefen Per Nordenstam.
- I ett första steg ska polisen märka ut på en karta var vi har de flesta fallen av skadegörelse i kommunen. Sedan vill vi bjuda in och engagera andra berörda - det kan vara alltifrån privata fastighetsägare till myndigheter - att jobba tillsammans för att förebygga problemet.
Och det är konkreta åtgärder man tänker sig, som till exempel att förbättra belysningen på utsatta platser och klippa häckar som oavsiktligt tjänar som insynsskydd.
Per Nordenstam har ytterligare ett exempel:
- Kommunen har ambitionen att sanera klotter inom ett dygn, men vi får inte reda på allt. Tänk om vi kunde få ett sms direkt när tidningsbudet eller hemtjänsten upptäckte nya tags.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!