Bygget är en del i satsningen för att stärka överföringskapaciteten mellan Sverige och Finland som genomförs av Svenska Kraftnät tillsammans med den finska motsvarigheten Fingrid Oyj. En 20 mil lång sjökabel (Fennno-Skan 2) med kapaciteten 800 MW likström ska förbättra kontakten mellan det finska och det svenska nätet och den är planerad att tas i drift nästa höst. En luftledning ska föra vidare strömmen mellan Dannebo i Östhammars kommun genom Älvkarleby och Tierps kommun och anslutas till stamnätet i Finnböle i Gävle kommun. Där byggs nu en omriktarstation där likström görs om till växelström och vice versa. Luftledningen beräknas vara färdigbyggd redan i mars.
– Bygget går som planerat trots att det var en bister vinter och dessutom är markförhållandena svåra. Antingen är det blött eller så är det berg, säger projektledaren för luftledningsbygget Glenn Tengström från underleverantören Vattenfall.
Sjökabeln når Sverige i närheten av Forsmark och där finns inte kapacitet att föra vidare mer ström än vad som redan görs. Därför behöver strömmen kunna ledas längre in i landet och kopplas ihop med stamnätet. Det är anledningen till att arbetarna i det kroatiska företaget Dalekvod nu klättar omkring högst upp i stolparna. Aluminiumkablarna kommer från Indien och stålet i stolparna från Turkiet. Den nya luftledningen byggs intill en gammal växelströmsledning för att man inte ska behöva göra mer markintrång än nödvändigt. Det ska inte innebära något ökad hälsorisk för de som bor i närheten, eftersom det bara ska gå likström i den nya ledningen.
– Magnetfältet från sådana är av samma typ som den från jordens magnetfält. Det är magnetfält från växelströmsledningar som möjligen kan ha hälsoeffekter, säger Glenn Tengström.
De två ledningarna på havsbottnen gör att överföringen blir bipolär, den ena fungerar som återledare. Annars leds den tillbaka genom vattnet och strömmen där kommer att reduceras i och med den nya kabeln. Den innebär också att elförsörjningen blir ännu mer pålitlig.
Det här med att minska elförbrukningen för miljöns skull, hur ser ni på det?
– Vi behöver ett driftssäkert stamnät och det måste vi förstärka om vi till exempel ska kunna bygga ut vindkraften mer. Vilken typ av produktionsanläggningar som ska byggas bestämmer inte vi. Men vi gör vad vi kan för att minska överföringsförlusterna och vår egen energiförbrukning, säger Johnny Norling från Svenska Kraftnät.
Talar man om arbetsmiljö så borde ingen klaga på utsikten uppifrån stolparna.
Kraftledningsnät byggs ut
Nästa år ska kraftledningen som byggs i Norduppland tas i drift tillsammans med den nya sjökabeln mellan Sverige och Finland. Just nu hängs aluminiumkablarna upp mellan stolparna, 45 meter upp i luften.
Foto: Rolf Hamilton
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!