För att undvika översvämningar under sommarens regniga perioder släppte Vattenfall på vatten förbi kraftverket vid Laxön. Detta ledde till att lax och öring vandrade uppströms den nya vattenvägen. Problemet var att när luckorna stängdes igen, fastnade de fiskar som bara kommit halvvägs i olika pölar. Men enligt Peter Stedt, informatör vid Vattenfall, ska bolaget se till att sommarens händelser inte upprepas.
– Vi ska spränga kanaler i klipphällen så att vattnet leds bort från groparna som finns naturligt i berget. Planen är att allt vatten ska rinna bort så att fisken kommer ut och slipper bli instängd.
Vattenfall har budgeterat för att arbetet ska kunna utföras nästa år, och förhoppningen är att det ska vara klart innan midsommar.
– Det här är ett precisionsarbete och det är viktigt med ordentlig planering så att det blir rätt och så att fisken inte fastnar någon annanstans.
I somras kunde man rädda omkring 230 av de 300 fiskar som fastnat. Men problemet är inte nytt, när fisk stängdes in och dog sommaren 2009 uppgav Vattenfall att man skulle finna en lösning på problemet. Det var dock först efter den gångna sommarens händelser som Vattenfall beslutade att vidta åtgärder.
Sportfiskaren Tony Berggren, som spenderar stora delar av somrarna i Älvkarleby, startade ett upprop mot kraftverksbolaget i somras som fick nära 800 underskrifter. Han har svårt att tro att problemet blir löst under nästa år.
– Det låter ju alldeles fantastiskt, men man har ju hört det tidigare och då har det bara ebbat ut. Jag hoppas att det blir verklighet, det vore jättebra för Vattenfall att visa att de står vid sitt ord den här gången.
En annan som har lågt förtroende för kraftbolagen är ordföranden för Älvräddarnas samorganisation Christer Borg. Han framträdde i veckans avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning där den svenska laxpolitiken synades. Christer Borg uppger att Dalälven tillhör en av de många svenska älvar dit laxen och annan fisk inte kan återvända för att leka på grund av att dammarna vid Vattenfalls kraftverk i Älvkarleby och Fortums kraftverk i Untra täpper igen älven.
– Det är skamligt att bolagen inte gör något, de skulle kunna åtgärda problemen genom att bygga fiskvägar runt kraftverken men de gör precis tvärtom. Vi lever i en situation där vi tror att vi har grön el men sanningen är att det är rena ekologiska katastrofen, säger han.