Korta fingrar spelar trekvartsharpa

Fingrar som bara är 8-9 år gamla når inte så långt. Att greppa över 37 nycklar på en nyckelharpa blir därför inte så lätt.

Tierp2006-01-30 00:00
Handen måste ju springa raskt över nyckelraderna i uppländska slängpolskor med många sextondelar. Därför har det utvecklats en "trekvartsharpa", eller barnharpa, för yngre elever, något som Tierps musikskola har satsat mycket på. Den stora nyckelharpan i fullformat får vänta några år tills elevernas fingrar har växt några centimeter till.
I Hållnäs skola, där det finns många harpelever har Tor Malmqvist just haft lektion med Sanna Andersson (9 år), Maria Lundgren (8) och Jonathan Wahlström (9), tre av eleverna i norra kommundelen.
— Vi går nog över till större harpor så småningom, säger Sanna, Maria och Jonathan.
- Om dessa små harpor inte fanns hade man nog fått vänta några år, kanske till slutet på mellanstadiet, säger Tor Malmqvist, lärare på det enda svenska musikinstrumentet med ursprung i just Norduppland.
- Först i slutet på mellanstadiet hade det annars blivit aktuellt att börja spela. Och då hade man kanske tappat några elever.

De flesta trekvartsharporna har byggts av Sture Eriksson i Månkarbo. Han skulle bygga en liten harpa till ett barnbarn. Men så hörde kommunen av sig och det blev fler. Idag har han sålt sammanlagt 7-8 till Tierps kommun.
Tierps kommun har just nu ett 20-tal elever på nyckelharpa. Koncentrationen av elever är större i Hållnäs-Skärplinge än i södra delen av kommunen. Men så har de unga eleverna i norr ett arv att förvalta. Hållnäsbygden har fostrat storheter på nyckelharpa - "Janne i Kärven" eller Carl Bengtsson i Griggbo är ett par av dem.
- Återväxten är bra, säger Tor Malmqvist. Det är ganska lätt att motivera eleverna här eftersom det finns lokala förebilder inom folkmusiken, vilket det ju inte gör när det gäller till exempel blåsmusiken. Det är jättekul.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om