Konstgräsplanerna i Gimo och Tierp är ett exotiskt och trevlig inslag i de båda orternas idrottsliv. Unga spelare, både flickor och pojkar, som seniorspelare visar framfötterna och kan med frossa i att träna och spela fotboll hur mycket de vill även på vintern. Utom när bister kyla och väldiga snömängder vill annat.
Nu när snart det första kapitlet skrivits om den första vinterns upplaga med konstgräs i Gimo och Tierp kan Johan Lindström för Alliansen i Tierp och Ulf Waltersson, ordförande i Gimo IF summera satsningen. De båda idrottsprofilerna tycker att konstgräset infriat förväntningarna och blivit den hit för fotbollen som de hade önskat.
– Med konstgräset blir ju fotbollen en åretruntsport här i Tierp. Tidigare vintrar har klubbarna hyrt i Gävle eller Uppsala vid en handfull tillfällen under hela vinterperioden. Hyran var 1 000 kronor i timmen. Det är skillnad nu. Det är relativt billigt att använda planen och spel- och träningstillfällena är många, säger Johan Lindström.
– Vi är nöjda med beläggningen, men har inte haft fullbokat. Från årsskiftet och fram till nu har det spelats och tränats på konstgräset i Gimo tjugo timmar i veckan. Men från 26 februari fram till sista april kommer 44 matcher att spelas, då är det hårt tryck på beläggningen. Konstgräset kommer till användning även på sommaren. Vid regnväder är det meningen att planen ska användas vid seriespel då det är svårspelat på naturgräset, säger Ulf Waltersson.
Johan Lindström berättar att planen i Tierp i det närmaste är fullbokad från morgon till kväll. Den används vid 48 träningstillfällen i veckan. Skolorna, framför allt Aspenskolan och Högbergsskolan, använder planen flitigt under dagtid. Mellan klockan 16 och 18 tränar ungdomslag och från kl 18 av seniorlag.
När det kommer stora mängder snö på väldigt kort tid och vid sträng kyla har konstgräsplanerna tillfälligt varit avstängda i både Gimo och Tierp.
– När det är kallare än tio-tolv minusgrader är det för kallt att spela, fotbollen blir hård och spelarna har inga fodrade fotbollsskor, säger Johan Lindström.
– Och när det är tjugofem minusgrader är det hälsoskadligt för andningsorganen att träna, fyller Ulf Waltersson i.
Den här dagen spelar Adam Kujantää, Måns Haglund och Simon Pettersson på konstgräset. De spelar så ofta de kan på dagtid och spelar med Tierps IF:s pojklag. Tidigare vintrar kunde de inte ens spela fotboll inomhus därför att det saknades en plan.
– Det är bra att konstgräset finns, vi blir ju bättre fotbollsspelare och har något att göra när konstgräset finns, säger de i munnen på varandra.
Konstgräsplanen i Gimo invigdes i november, den i Tierp några veckor tidigare i oktober. Det fanns lite prestige med i bilden i Tierp att hinna öppna konstgräsplanen först. Projektet i Gimo genomfördes mellan Östhammars kommun och Gimo IF. Gimo IF ansvarar för driften av anläggningen som kostade totalt 8,5 miljoner att bygga. Av den summan har Östhammars kommun gått in med 4,5 miljoner. I uppgörelsen mellan Gimo IF och Östhammars kommun får kommunens skolelever använda planen gratis på dagtid under de fem första åren.
På sensommarn 2010 bildades Nordupplands Fotbollsallians med ett mål; att få till den första konstgräsplan i Tierps Kommun. I alliansen ingår föreningarna Strömsbergs IF, Tierps IF, Månkarbo IF, Karlholms Goif, IK Rex, Ullfors IK, Tobo/Örbyhus IF, Söderfors Goif, Österlövsta och Marma/Mehedeby. Alliansen byggde anläggningen med hjälp av kommunal borgen på 4,2 miljoner kronor.
Konstgräsplanen i Gimo kostar 500 kronor i timmen att hyra för klubbar inom Östhammars kommun. Planen i Tierp kostar 200 kronor i timmen.