Konstgjort öra skvallrar vid hög ljudnivå

Undersökningar visar att ett av de mest utbredda miljöproblemen för barn är buller i hemmet och i skolan. På Bruksskolan i Söderfors har man tagit hjälp av ett par extra öron för att hålla ljudnivåerna nere.

Tierp2005-02-09 00:00
Morgonsamling i avdelningen Ankaret på Bruksskolan i Söderfors. Ett trettiotal barn i årskurserna F-1-2 slår sig ned på golvet för att inleda dagen med lite småprat och sång. I bakgrunden står ett konstgjort öra och skvallrar när ljudnivån blir för hög. Under sången går det gröna blinket över i gult och en kort stund i rött.
— Om man pratar och skriker för högt blir örat rött och då kan det vara farligt för öronen, förklarar Filip Karlén.
— Ja, och när det blir gult då är det på väg att bli för högt och då ska man sänka rösten för annars kan man få ont i öronen, fyller klasskamraten Tobias Sporrong i.

Fick örat i present
På Bruksskolan i Söderfors finns två "hörselöron" som mäter ljudnivån i klassrummen. De fick avdelningarna Ankaret och Smedjan i present av föräldrarföreningen i samband med att skolan renoverades.
— Vi hade pratat på föräldrarmötena om faran med för höga ljudnivåer och då tyckte de att det var en lämplig present åt oss, berättar läraren Annette Thorell.
Öronen har flyttat runt på avdelningarna och ett har suttit länge i skolmatsalen.
— Där var det jättehöga ljudnivåer och det gjorde stor skillnad att ha örat där. Barnen ser själva när det blir för högt och sänker rösterna. De tycker ju också att det är skönare när det blir lite tystare, säger läraren Rose-Mari Hurtig.

Ser resultat
Lärarna säger att de märker skillnad i ljudnivån sedan öronen kom på plats. Öronens närvaro har också gjort både personal och elever mer medvetna om ljudnivåerna. I flera klasser har det införskaffats hörselskydd för de elever som är i extra behov av tystnad för att kunna koncentrera sig.
— Med öronen har vi börjat jobba mer aktivt med ljudnivåerna. Vi har pratat med barnen om farorna med för höga ljudnivåer och gjort dem medvetna om hur viktigt det är med lugn och arbetsro, säger Annette Thorell.

Fakta:


Socialstyrelsens Miljörapport 2005 som handlar om barns miljö och hälsa visar att ett av de mest utbredda miljöproblemen för barn är bullerstörningar som förekommer i barnens hem, förskola och skola. I den rapporten uppger var fjärde 12-åring att den känner obehag av buller i eller nära skolan/fritidshemmet.
Buller i klassrum regleras av Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Enligt dessa får den genomsnittliga ljudnivån under en timme på en arbetsplats inte överstiga 85 decibel. Föreskriften säger också att ljudnivån i lokaler där det finns stadigvarande krav på uppmärksamhet inte bör överstiga 60 decibel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!