Konstant antal skarvungar trots prickningsförbud
Skarvarnas häckning längs Nordupplandkusten har varit lyckad - sett ur skarvarnas och fågelvännernas synvinkel. För dem som ogillar skarvar är det mindre lyckat att populationen är konstant.
I år tilläts ingen prickning. I stället vill länsstyrelsen se om populationen kan hållas konstant genom att havsörnarna tillgodogör sig skarvarna som föda. En stor mängd ägg förstörs även av trutar. Dessutom är dödligheten stor bland skarvungar. Ungefär hälften av dem dör under sitt första levnadsår.
Konstant
Ornitologen Ulrik Lötberg har inventerat skarvbeståndet i Lövstabukten. I slutet juni gick han i land på tre öar i bukten och räknade bon. En dryg månad senare återvände han och räknade ungar, levande och döda.
- Jag räknade till att 1 345 skarvpar har fått omkring 940 ungar. Det motsvarar det häckningsresultat som skulle ha varit efter prickning. På ett naturligt sätt har populationen hållits konstant, säger han.
Den största skarvkolonin i Lövstabukten finns på ön Hättan. Där fanns i sommar stora mängder döda skarvar. Enligt Ulrik Lötberg är det endast havsörn eller människor som kan åstadkomma en sådan ödeläggelse. Skarvarna delar ön med trutar, som dock har klarat sig bra. Det finns ingen bra förklaring till varför havsörnar skulle välja att göra rent hus endast bland skarvarna. Det tyder på att det inte bara är havsörnar som har stått för ödeläggelsen.
Sjuka trutar
På ön Skälstenarna räknade Ulrik Lötberg till att cirka 700 ungar föddes i år. På Skraphällen räknade han till 240 ungar. Skraphällen ligger bara 200 meter från Skarphällen, där Lötberg såg en del sjuka trutar, sannolikt drabbade av den förgiftning som har dödat fåglar i Gävlebukten och på andra platser i Sverige.
- Det tycks vara mest trut och mås som drabbas, säger han.
Länsstyrelsens tillsynsman för länets fågelskyddsområden Alf Sevastik bekräftar att skarvarnas häckningsresultat har varit god även längre österut på Nordupplandskusten, men på vissa platser vid Forsmark och Harg tycks havsörnen ha gått hårt åt populationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!