Konst med tyngd vid Dragon Gate
Nu marscherar de 200 kinesiska terrakottafigurerna in i Dragon Gate. Omkring 180 soldater och ett 20-tal hästar och vagnar i bränd lera ska stå på plats när man slår upp portarna för allmänheten nästa söndag, 6 juli.
200 kopior av den världsberömda kinesiska terracotta-armén exponeras på Dragon Gate i Älvkarleby. Den genomsnittlige terrakottafiguren väger drygt 100 kilo och kräver fyra bärare.
Foto: Ann Svalander
Den världsberömda kulturskatten upptäcktes så sent som 1974 av en slump när några bönder borrade efter vatten. En hel armé grävdes fram, närmare 8 000 statyer av soldater och hästar, från tiden omkring 220 f Kr. Museet i Xian, som förvaltar det som kallats "världens åttonde underverk" har ensamrätt på att kopiera terrakottaarméns figurer. Genom ett samarbete med museet har Dragon Gate nu kunnat få loss 200 sådana exakta kopior.
- Vi räknar förstås med att den här attraktionen ska locka massor av besökare, säger Erland Ågren, som arbetar med att utveckla Dragon Gate-projektet.
- När en enda krigare - om än i original - visades i London kom fem miljoner människor för att titta.
På nio dagar ska nu inte bara museet stå klart, torget ska vara färdigt och arkaden, som leder från museet utmed muren, ska få ett 50-tal konstverk monterade på utsidan och ännu fler exponerade i insidans inbyggda väggnischer. I restaurangens tolv meter långa drakbåt av betong, gjuten på plats, ska borden stå dukade. Tre inhemska kockar är kontrakterade.
- Det blir riktig kinesisk matlagning, inte någon försvenskad variant, säger Erland Ågren.
Med reservation för att arbetstillstånden inte hunnit bli klara redan till nästa söndag.
- Sedan kommer vi att fira alla kinesiska högtider här på torget, för Dragon Gate-konceptet baseras rakt igenom på den kinesiska kulturen, det är viktigt att komma ihåg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!