Det var i augusti 2018 som kommunstyrelsens utskott för barn och ungdom valde att omhänderta barnen efter misstanke om våld i hemmet.
Beslutet att tvångsomhänderta barnen togs av en person som vid tidpunkten var ersättare, inte ledamot.
Utan något formellt beslutsunderlag fick mamman vänta fem månader innan hon fick träffa barnen.
Då man inte varit nöjd med kommunstyrelsens beslut gjorde man en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) i början av 2019.
I sin anmälan anges det att mamman bett om att få komma i kontakt med barnen, men nekats detta. Anmälaren menar att socialtjänsten har skilt barnen i från mamman. Man har även poängterat att personen som tog beslutet om omhändertagandet inte haft befogenhet.
I sin bedömning skriver kommunstyrelsen att man haft kontakt med föräldrarna som ska ha accepterat handläggarens synpunkter kring att de borde avvakta med att träffa barnen på grund av rådande omständigheter.
Kommunstyrelsen menar att personen som tog beslutet haft behörighet då denne varit ledamot med jour under aktuell tidsperiod.
JO kritiserar kommunstyrelsen för att man dröjt med att utreda och besluta om föräldrarnas rätt till att träffa sina barn då det inte funnits beslut om just umgängesbegränsning. JO menar även att politikern som beslutade om ingripandet var obehörig. De menar att det krävs att ledamoten är ordinarie och dessutom namngiven i ett förordnande.