Kommuner köper närodlat – ska stötta lokala företag

Nu har det första lokala köttet landat på tallrikarna i Tierps kommun. Köttet ingår i en satsning på mera närproducerade livsmedel där flera kommuner i länet ingår.

Projekt "Närmat" ska göra det lättare för lokala producenter att leverera livsmedel till de fyra kommunerna, berättar projektledaren Isabelle Axelsson och Jimmy Kjettselberg, produktionschef på kostenheten i Tierps kommun.

Projekt "Närmat" ska göra det lättare för lokala producenter att leverera livsmedel till de fyra kommunerna, berättar projektledaren Isabelle Axelsson och Jimmy Kjettselberg, produktionschef på kostenheten i Tierps kommun.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-05-16 17:00

Under ett knappt år har projektet "Närmat" pågått som är ett samarbete mellan de fyra kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Knivsta. Det handlar om att skapa enklare förutsättningar för lokala producenter att kunna leverera livsmedel till kommunerna.

Arbetet har nu mynnat ut i "Det dynamiska inköpssystemet" (DIS) som är ett förenklat upphandlingssystem som börjat användas av kommunerna.

– Systemet är anpassat för lokala livsmedelsföretagare då det handlar om betydligt mindre volymer som ska kunna levereras, förklarar Jimmy Kjettselberg, produktionschef på kostenheten i Tierps kommun.

För en tid sedan skedde den första DIS-leveransen av livsmedel då kött från Strömsbergs slakteri levererades till Tierps kommun.

Köttet landade i slutänden på tallrikarna hos de som bor på olika äldreboenden i Tierps kommun.

– Förutom att vi kommer närmare den mat vi äter i kommunen så är det här ett bra sätt att stödja lokala livsmedelsproducenter och den lokala ekonomin, menar Jimmy Kjettselberg.

Isabelle Axelsson, projektledare för "Närmat" i Tierps kommun, tror att lokala livsmedel på tallrikarna på äldreboenden kan innebär andra positiva saker.

undefined
Köttet från Strömsbergs slakteri kommer från köttdjur på Mats Mohléns gård i Raklösen utanför Månkarbo.

– Man får en annan relation till maten om man vet att den är lokal. Vet du att du serveras lokalt kött från Strömsberg på ditt äldreboende så kan det öppna för olika samtal om Strömsberg vid middagsbordet, tror Isabelle Axelsson.

Hon förklarar också att DIS är ett komplement till de kommunala ramavtal som finns i de fyra kommunerna med stora livsmedelsleverantörer när det gäller livsmedelsförsörjningen.

– Ramavtalet kräver att väldigt stora volymer samt att många specifika villkor måste kunna uppfyllas. DIS-kraven är färre då de egentligen handlar om att du måste driva verksamheten i företagsform och vara verksam inom något av områdena kött, grönt eller grödor.

Enligt Isabelle Axelsson har i dag ett tiotal livsmedels- och dryckesproducenter i de fyra kommunerna fått klartecken att delta i DIS-upphandlingarna.

undefined
Här tas det tillagade köttet emot på ett äldreboende i Tierps kommun.

Hon förklarar att kommunerna vid dessa upphandlingar har möjlighet att formulera lite annorlunda villkor och krav.

– Det skulle kunna handla om att det vid en frukt- och gröntupphandling finns ett krav om att producenten ska komma och föreläsa om odling. Det kan också handla om att en köttproducent öppnar upp sin gård för ett studiebesök, säger Isabelle Axelsson.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!