Kommunen undersöker studieintresset

Vad vill du studera, var och hur? Det vill Tierps kommun veta och i ett gemensamt projekt med Uppsala, Östhammar och Västerås kommuner går man nu ut till sina invånare med en enkät för att få svar.

Tierp2006-07-12 00:00
Via internet bjuder man in medborgarna att tala om vilka önskemål och behov de har när det gäller vuxenutbildning. Vanligen är det kommunen som informerar sina invånare i olika frågor, här vänder man på steken. För att slippa gissa ber man i stället om hjälp att planera kursutbudet utifrån det underlag som man hoppas att frågeformuläret på kommunens hemsida ska ge. Resultatet av de svar man har fått in redovisas sedan i höst.
— Vi har ju redan ett brett utbud i den kommunala vuxenutbildningen, allt från grundkurser i de viktiga kärnämnena som svenska, engelska och matte till högskoleutbildningar på distans. Men så kanske man vill läsa datadesign eller utbilda sig till rörmokare, och då vill vi veta det så att vi kan anpassa vårt utbud, säger utredare Cecilia Almlöv på Tierps kommun.

— Via arbetsförmedlingen och andra kontakter följer vi förstås samtidigt upp vilka ämnen och utbildningar som kan vara särskilt aktuella och gångbara för att leda till jobb, men det ska finnas plats också för annat. Det är inte alltid så lätt att sia om hur marknaden ser ut i framtiden. Och dessutom är det ju viktigt att man får läsa det man är intresserad av och motiverad för att lära sig.
Kommunen vill också veta på vilket sätt medborgarna vill studera, vill man sitta hemma vid datorn och plugga på egen hand eller hellre ha traditionell klassrumsundervisning? Behöver man hjälp att börja studera, på grund av funktionshinder eller att man har dålig ekonomi till exempel?
— Där ska vi också se om vi kan hjälpa till med råd och stöd, säger Cecilia Almlöv.

—Vi vill verkligen ge fler chansen att läsa vidare. Visserligen har vi fullt på våra vuxenutbildningar i dag men vi utökar gärna den kvoten. Till exempel så har vi få praktiska utbildningar i dagens utbud, kanske skulle de vara fler? Med den "önskelista" enkäten kan resultera i kan vi lättare styra åt rätt håll.
Medborgarnas önskemål kommer först, i ett andra steg i projektet ska kommunen sedan också ställa frågan till företagarna för att försöka jämka ihop de olika intressena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!