Så ser kommunen på bostäderna i Tobo: "Sorgligt"

Flera hyresgäster i Tobo bor i lägenheter som ser ut att vara fuktskadade och känner sig maktlösa inför situationen, eftersom de inte kan svenska. "Vi som kommun kan inte hjälpa till så länge man inte gör en anmälan", berättar kommunstyrelsens ordförande Sara Sjödal (C).

Sara Sjödal (C) tycker bilderna på Bruksgatan 11 ser ganska allvarliga ut. "Man bör göra en anmälan till miljö- och hälsa", säger hon.

Sara Sjödal (C) tycker bilderna på Bruksgatan 11 ser ganska allvarliga ut. "Man bör göra en anmälan till miljö- och hälsa", säger hon.

Foto: Sofi Röjlar

Tierp2021-09-13 18:00

På Bruksgatan 11 bor som UNT tidigare rapporterat flera familjer i ett lägenhetshus där det bland annat regnar in. Familjerna menar att de påtalat problemen för sin privata hyresvärd, men att de inte får gehör. Något som tillbakavisas av hyresvärden.

– Hade Tierps kommun placerat denna familj där, vilket inte är aktuellt utifrån situationen, hade vi haft ett ansvar. Men har man själv sökt sig hit ligger boendesituationen inom egenansvaret, säger Sara Sjödal (C) efter att ha sett bilder inifrån fastigheten.

Det kommunen kan göra är att hjälpa till med en anmälan till kommunens miljö- och hälsoskydd.

– Det gäller alla medborgare, inte bara om man har problem med språket, att man kan vända sig till medborgarservice för att få hjälp med sina ärenden, berättar Sara Sjödal.

undefined
Chadi Nkundirwaki, Floribert Mandro och Kintu Kawumba upplever problem med sina hyresrätter. "Vi känner oss helt utanför samhället", säger Chadi.

Hyresgästerna har inte förstått hur de kan gå till väga för att få hjälp och vet inte heller vad Hyresgästföreningen är. Men på grund av ett anonymt tips har miljö- och hälsoskyddet redan påbörjat ett ärende.

– Vårt agerande beror på vad vi har för förutsättningar. Har vi en specifik klagande har vi större möjlighet att gå in i lägenheten och se själva. Nu är det en generell anmälan, så vi har försökt angripa det på ett annat sätt. Det första steget är att vidarebefordra uppgifterna till fastighetsägarna och begära svar från dem, säger Henrik Jokijärvi, chef på miljö- och hälsoskydd.

Efter att ha sett bilder inifrån fastigheten tror Henrik Jokijärvi att det handlar om fuktskador och att det finns en möjlighet att det även finns mögel i huset.

– Fuktskadan i sig är inte hälsofarlig, det är först när det ligger i värme som mögelsporer fäster sig. Det har varit relativt varm denna sommar. Mögel har optimal tillväxt runt 26 grader, är det även en hög luftfuktighet kan det hjälpa till, säger han.

Han menar vidare att det är svårt att bedöma skicket på huset bara genom bilder.

undefined
Hyresgästerna menar att det har regnat in i flera månader, ända sen de flyttade in. De fick uppfattningen att det skulle fixas snabbt, men fastighetsskötaren säger att familjen varit jättenöjd med lägenheten.

– Normalt är sockeln gjord av trä och behöver en långtidspåverkan innan den börjar luckras upp, som det ser ut på bilden, säger han.

Sara Sjödal påpekar att i det stora hela så är det en nationell fråga.

– I ett läge där det är brist på bostäder finns det en marknad för denna typ av lägenheter. Det är sorgligt att det blir såhär, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!