Kommunen får bakläxa för delårsrapport: "Ofullständig"

Resultatet kan bli 30 miljoner bättre än beräknat och bli ett plus på knappt 50 miljoner för Tierps kommun i år. Kommunens revisorer är dock kritiska och menar att det finns brister i resultatredovisningen.

Göran Karlsson (S) är ordförande i för kommunens revisorer. Han och övriga revisorer är kritiska mot den delårsrapport som presenterades på kommunfullmäktiges möte i veckan.

Göran Karlsson (S) är ordförande i för kommunens revisorer. Han och övriga revisorer är kritiska mot den delårsrapport som presenterades på kommunfullmäktiges möte i veckan.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-11-11 16:30

Revisorerna kräver nu att kommunledningen lär sig göra bättre redovisningar.

I den delårsrapport som lades fram på kommunfullmäktigemötet i veckan är prognosen ett överskott på 48,1 miljoner kronor istället för dryga 20 miljoner kronor på en omsättning på cirka 1,3 miljarder kronor. 

Resultatet är en effekt av en bättre skatteprognos, mera generella statsbidrag och statliga utjämningspengar till kommuner. Nu får dock rapporten kritik av kommunens revisorer som granskat den med hjälp av den externa revisorn KPMG.

– Den följer inte god redovisningssed och gällande lagstiftning. Den är även ofullständig och otydlig och det är svårt att utläsa om kommunen nått de mål man satt upp för verksamheten, sa Göran Karlsson (S), kommunrevisionens ordförande när delårsrapporten gicks igenom på kommunfullmäktigemötet i veckan. 

Revisorerna säger nu att innehållet i rapporterna måste ses över och bli tydligare samt i framtiden måste följa god redovisningssed och gällande lagar.

Enligt Göran Karlsson ska nu kommundirektören och dennes närmaste medarbetare sätta sig ned tillsammans med den externa revisorn KPMG och utbildas i hur ett årsbokslut ska se ut.

– Den här kritiken har förts fram även tidigare år och jag vet inte om det då funnits en otydlighet från revisorerna. Nu gör vi på detta sätt så får vi se hur det går, säger Göran Karlsson. 

Delårsrapporten får kritik på flera områden.

Revisorerna menar att det saknas tillräckliga bedömningar om de verksamhetsmässiga målen har uppfyllts. Detta gör det svårt att bedöma om verksamheten verkligen drivits på ett sätt som är förenligt med de uppställda målen. 

– Det saknas en röd tråd som knyter ihop de olika bedömningarna när det gäller måluppfyllelsen till en helhet. Detta gör det svårt att säga om man lyckats med sin verksamhet, menar Göran Karlsson.

Det pekas även på brister i analysen av de finansiella målen och information om att de budgetförändringar som gjorts under året. Detta påverkar hur man ska bedöma resultatet, menar revisorerna.

Vidare konstateras att verksamhetskostnaderna är drygt 22 miljoner kronor högre än budget och att grundskolan, gymnasiet och individ- och familjeomsorgen redovisar minusresultat. Här säger revisorerna att det måste göras en anpassning så att alla verksamheter bär sina egna kostnader i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!