Kommunalrådet: "Vi vill behandla varje väg rättvist"

Tierps kommun ersätter inte uttjänt belysning på privat mark. Istället får vägföreningar lösa frågan själv.

Sara Sjödal (C) är finanskommunalråd i Tierps kommun.

Sara Sjödal (C) är finanskommunalråd i Tierps kommun.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2020-12-11 06:00

Nu plockas gatlampor bort från enskilda vägar och platser. Totalt handlar det om ett tusental som ska bort i kommunen. 

– Detta handlar om att inte ersätta uttjänt belysning samt behandla varje kilometer enskild väg rättvist, säger finanskommunalrådet Sara Sjödal (C).  

Information om nedmonteringen har gått ut till de vägföreningar runt om i kommunen som ansvarar för förvaltningen av de enskilda vägar som berörs. Beslutet om nedmontering bygger på ett politiskt beslut från 1989 där platser med färre än 20 hushåll berörs.

Flera vägföreningar har reagerat och velat att de gamla gatlamporna ska ersätts med nya. Detta har kommunen sagt nej till av rättviseskäl, men också ekonomiska orsaker.

Tidningen har varit i kontakt med Thomas Kihlström, samhällsbyggnadschef i Tierps kommun, som uppger att den så kallade reinvesteringskostnaden när det gäller belysningen är mycket hög, framförallt när det gäller de elledningar som behöver bytas ut.

– Den uppgift som vi fått från våra tjänstemän är att det kommer att kosta någonstans mellan 40 och 60 miljoner kronor att byta ut all uttjänt belysning, säger Sara Sjödal. 

Det beloppet innebär att summan per ny gatlampa med tillhörande armatur, stolpe och ledningar hamnar på 40 000 till 60 000 kronor. 

Enligt Kihlström är kommunens ambition att de privatpersoner eller vägföreningar som har kommunal belysning på sina privata vägar eller tomter kan få ta över armaturen i de fall som det är möjligt.

Sara Sjödal poängterar att det även finns en rättviseaspekt i belysningsfrågan.

– I kommunallagen är likabehandlingsprincipen bärande. Vissa enskilda vägar har inga eller få lampor, en del har flera och andra har valt att själva investera i lampor. Dessa olikheter är ett arv sedan tidigt 1970-tal. Kommunen måste i dag agera utifrån perspektivet att enskilda vägar behandlas lika, säger Sara Sjödal.

När Sara Sjödal var oppositionsråd 2018 skrev hon en motion i frågan som bland annat handlade om att en översyn behövde göras av belysningsplanen.

– Nu ingår den här frågan i vårt arbete utifrån att som styrande har man helhetsansvar. Under 2018 brast det tydligt i informationen och kommunikationen med berörda när det gällde belysning som skulle monteras ned.

– Vägföreningarna som berörs av frågan får nu tydlig information samt erbjudande att ta över armaturer innan arbete påbörjas samt information hur de kan hantera frågan vidare med kommunen.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!