Kommunal positiva till slopad minutstyrning: "Lysande"

Minutstyrningen inom hemtjänsten bör slopas enligt en ny motion. Kommunal är positiva medan Tierps kommun menar att det är ett planeringsverktyg som inte är menat att skapa stress hos medarbetarna.

Minutstyrningen inom hemtjänsten bör slopas enligt en ny motion från oppositionen då det anses skapa stress hos de anställda.

Minutstyrningen inom hemtjänsten bör slopas enligt en ny motion från oppositionen då det anses skapa stress hos de anställda.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Tierp2021-04-15 16:00

I sin motion skriver oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) att "minutstyrning leder till en stressig arbetssituation på bekostnad av handlingsutrymmet i mötet mellan personalen och de äldre". 

Även den fackliga organisationen, Kommunal i Tierp, är positiva till motionen.

– Vi kan bara instämma, det är lysande, säger Ulrika Löfgren ordförande för Kommunal i Tierp.

– Omsorgspersonalen blir stressade över den här minutstyrningen, vilket påverkar deras mående och deras arbetsmiljö.

Tierps kommun införde minutstyrningen 2014 och enligt Ulrika Löfgren, fanns det redan då delade meningar om systemet.

– Många ansåg att systemet var otroligt styrt och att den här kontrollen inte alltid stämmer inte överens med hur det ser ut i verkligen. En dusch, till exempel, kan ta olika tid beroende på dag och situation. 

– Detta medan andra tycker att det har fungerat bra eftersom man kan se vad som har utförts och att allt finns dokumenterat. 

Ulrika Löfgren menar även att systemet skapar mindre förutsättningar till att vara mer flexibel i sitt arbete. 

– Personalen skulle behöva få mer utökat inflytande över sitt arbete så att de tillsammans med kunden kan planera sina dagar. Då får även personalen en möjlighet att använda sin kompetens på ett helt annat sätt.

Helena Carlsson, verksamhetschef inom vård och omsorg i Tierps kommun, menar att minutstyrningsverktyget mer fungerar som ett planeringsverktyg än som en begränsning för medarbetarna.

Verktyget kan även justeras om av hemtjänstens egna planerare om det skulle finnas behov till detta.

– Blir man tio minuter försenad hos en kund så händer det ingenting, utan det som händer är att nästa kund får hjälp tio minuter senare. Om detta har berott på att man till exempelvis behöver mer tid så får man gå till en planerare och be om mer tid om det behövs hos just den kunden, säger Helena Carlsson. 

En del anställda blir stressade av den här minutstyrningen?

– Jag kan förstå att en del medarbetare upplever att de blir stressade när de ser att tiden tickar i väg, även om det inte händer någonting om de blir försenade. 

– Så det bör inte finnas någon minutstress, och finns det en sådan stress så måste man ta upp det med cheferna eller planerarna så att de kan planera om schemat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!