Kolmilan byggs upp igen
För 20 år sedan började kolaren Herbert Jansson resa en kolmila i Lövstabruk varje år för att visa upp den gamla konsten. I dag, fredag, byggs kolmilan upp på nytt till tonerna av uppländska spelemän.
Jan Lundvall ser till att den gamla kolartraditionen lever vidare. På fredag kväll bjuds det på kolbullar till tonerna av uppländska spelemän.
Foto: Marie Ström
Kolet är nära sammankopplat med framställningen av tackjärn. Förkolningen i milan sker uppifrån och ned. Processen brukar ta en till två veckor beroende på milans storlek. Kolaren känner själv när kolet är färdigt med hjälp av ett spett som sticks in i milan.
Herbert Jansson satt sin första vakt när han var 14 år. Han placerades på en plåthink, skulle han somna och falla av hinken skulle hans far vakna av skramlet. Kolmilorna tändes alltid på förvintern för att kolet skulle vara klart lagom till jul. Det transporterades sedan i kolryssar på snön från kolmilorna skogen.
1987 började Herbert Jansson bygga en kolmila i Lövstabruk med syfte att visa folk hur kolningskonsten gick till. I dag är han död, men traditionen lever vidare.
Jan Lundvall rensar bort sly från sluttningen ovanför milan. Sedan 2004 har han, och de andra i ortens sportskytteklubb, sett till att milan rests varje sommar. Nu är en förening på väg att bildas för att säkra att kolmilan och traditionen fortsätter.
På fredag kväll ska en ny kolmila resas. Den tänds dock inte förrän nästa år. Att vakta elden kräver nämligen både tid och kraft. Jan Lundvall visar in i den lilla kolarkojan som grävts ut i en kulle. Där finns två sängar och en eldstad - mer ryms inte. Här turas kolarna om att sitta vakt.
- Det gäller att se till att kolmilan är tät hela tiden. Går det rätt ska 60 procent bli kol. När kolet är klart brukar vi sälja det. Det brukar vara väldigt populärt, säger Jan Lundvall.
Under kvällen kommer det även att bjudas på kolbullar och folkmusik i form av en spelmansstämma.
Fotnot: På fredag klockan 19, i skogen ovanför Barnens bruk, börjar kolarkvällen i Lövstabruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!