Alla borden är upptagna, kön ringlar lång och telefonen ringer ideligen. Det är fredagseftermiddag, fikastämning och något gott innan helgen lockar.
– Vi har haft bra med kunder sedan vi startade företaget. Jag tror att många verkligen vill ha ett bageri här i Tierp, säger Nicole Köhlmark.
Hon och Marcus Eklund tog över Bageri Marcole den 1 april från förra ägarna Peter Bohlin och Thomas Pettersson som drivit företaget i åtta år. De nya ägarna jobbade ihop på bageriet tidigare och lärde känna varandra bra. På arbetsplatsen väcktes tankar om att ta över verksamheten och när Peter Bohlin och Thomas Pettersson bad om ett bud så agerade duon spontant.
– Jag har haft ett eventbolag tidigare, men annars har vi ingen större erfarenhet av att driva eget företag. Det är skitläskigt så klart, men vi valde ändå att ta steget. Ett rätt impulsivt infall, säger Marcus Eklund.
Är Tierp stort nog för att driva ett lönsamt bageri i?
– Ja, det verkar så. Vi är det enda bageriet här och vi har ett kafé i vårdcentralen också. Närmaste andra bageri finns i Örbyhus och vi säljer våra produkter runt om i Tierp och Gävle, säger Nicole Köhlmark.
Hon och Marcus Eklund är inte utbildade bagare utan är självlärda med många år i branschen. De har även älskat att baka på fritiden, men den delen verkar inte möjlig nu. Det är klassisk bagarväckning som gäller när arbetsdagen börjar 04.30. Då ska bröd, bullar, smörgåstårtor, småkakor och kondisbitar som säljs under dagen bakas. Arbetsdagen är ofta slut klockan 19-20.
– Det är så himla kul, därför orkar man. Att göra något eget och samtidigt få positivt feedback från kunderna, det är det som driver en, säger Nicole Köhlmark.
Bageri Marcole har nu en anställd, men vänner och familj hjälper till för att allt ska fungera. En färsk undersökning från organisationen Företagarna visar att antalet jobb i småföretag är rekordstort i Tierps kommun.
– Det kan bero på att det inte finns något i Tierp. Det låter kanske konstigt, men eftersom det är rätt tomt här så startar kanske många företag av den anledningen och utifrån vad man är intresserad av.
Bageri Marcoles nya ägare håller för fullt på att etablera verksamheten, men sneglar ändå lite framåt.
– Vi bollar lite idéer, testar nya produkter och kollar hur andra kaféer gör. Men nu i början är det mycket fokus på att etablera företaget, säger Marcus Eklund.