Köksanställda på Högbergs: "Känner oss överkörda"

Enligt personalen på Högbergsskolan så kom Kostenhetes förslag som en blixt från klar himmel. Ett förslag som de aldrig fick en chans att tycka till om.

Måltidsbiträdet Johanna Blom och förstekocken Marcus Melin är två av de anställda som arbetar i köket på Högbergs idag. Men nästa år kommer det se annorlunda ut.

Måltidsbiträdet Johanna Blom och förstekocken Marcus Melin är två av de anställda som arbetar i köket på Högbergs idag. Men nästa år kommer det se annorlunda ut.

Foto: April Caarph

Tierp2020-09-29 11:00

Höstsolen lyser över Högbergsskolans vitgula fasad. Just denna dag har eleverna studiedag så det är ovanligt tyst i skolans korridorer. 

Inne i skolans kök arbetar samtlig personal som idag består av fyra personer: en förste kock och tre måltidsbiträden. Efter årsskiftet kommer det att se annorlunda ut. 

Tidningen har tidigare skrivit om det förslag som Kostenheten i Tierps kommun lagt där man vill göra om Högbergsskolan till ett mottagningskök och att all skolmat ska börja tillagas i Aspenskolans kök istället. 

Ett förslag som inte bara skapat missnöje bland eleverna, utan även hos de anställda som arbetar i skolans kök.

– Vi har inte fått någon vettig förklaring till varför det ska ske. Vi alla känner oss överkörda och lurade, säger måltidsbiträdet Johanna Blom och fortsätter:

– Hela den här situationen tar väldigt mycket kraft just nu. Det känns som om arbetsglädjen är borta, även om den kommer tillbaka när eleverna kommer till matsalen och ska äta. 

Orsaken till missnöjet bland personalen är att de upplever att Konstenheten valde att fram förslaget bakom deras ryggar. Även bemanningen kommer att förändras. Ett förslag som togs fram redan i början av juni i år. Förslager innebär exempelvis att förstekocken Marcus Melin, kommer att lämna köket och börja arbeta på en annan enhet. 

Till våren kommer bara två av måltidsbiträden arbeta kvar i Högbergskolans kök. Kanske två och en halv om de har tur. 

– Om en av oss blir sjuk så kommer en av oss vara ensam här. Men vi kanske kommer ha kvar Kerstin som kommer arbeta halvtid, det är inte säkert ännu, säger måltidsbiträdet Barbro Lokander och tittar på sin kollega Kerstin Andersson som sitter bredvid. 

Det var i början av juni i år som de anställda först fick beskedet om vissa förändringar skulle ske, utan att först diskutera ärendet med personalen. Men varför har man då valt att genomföra dessa förändringar?

Kostenhetes kostchef Fredrik Holmgren menar förändringen främst kommer ske på grund av att Högbergsskolans kök idag är för litet och att Aspenskolans kök skulle kunna förbättra arbetsmiljön för de anställda.

Trots att man fått information om att förändringarna skulle börja gälla först efter årsskiftet, så har man sedan den 25 september börjat servera skolmat från samma matsedel som finns i resten av skolorna i kommunen. 

Redan nu har de anställda märkt av ett missnöje hos eleverna. 

– De kommer hit, vänder och säger: "Ska vi gå till Subway eller Sibylla?", säger Johanna Blom.

– Vissa dagar har vi tappat 50 procent av eleverna som äter här, säger förste kocken Marcus Melin. 

Från början var förhoppningen att maten på Högbergsskolan skulle vara lite som en restaurang, berättar Johanna Blom.

– Det skulle finnas någon typ av dragpunkt till att du just ska välja det här gymnasiet. Det finns alltid nybakat bröd, ett stort salladsbord. Det ska inte vara som på grundskolan.  

När personalen fick höra om förslaget valde de att ta kontakt med facket, som i sin tur har tagit ärendet vidare till Kostenheten.

– Såhär ska det inte gå till när man tar ett beslut, utan de anställda ska ha möjlighet att kunna ge sina synpunkter, säger Ulrika Löfgren, sektionsordförande vid Kommunal Sektion Tierp.

Vad säger Kostenheten när du tar upp det här ärendet?

– De kommer köra sitt race, de lyssnar inte. Vi är oense i den här förhandlingen helt enkelt. 

Maten på Högbergsskolan

Nästa termin kommer Högbergskolans mat börja lagas på Aspenskolan, det enligt ett förslag från Kostenheten i Tierps kommun. Något som har väckt oro bland elever då man tror att skolmaten kan bli sämre.

Idag arbetar en kock och tre måltidsbiträden i Högbergskolans kök.

I framtiden, om man väljer att fastställa förslaget, kommer två måltidsbiträden att arbeta kvar i köket som då kommer fungera som ett mottagningskök. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!