Köksanställd åtalas efter soppskandalen
På onsdagen åtalades en anställd vid Centralköket i Tierp för brott mot livsmedelslagen. Den anställda var ansvarig för de brister i livsmedelshanteringen som upptäcktes under utredningen av ärtsoppeförgiftningen på ett antal äldreboenden i Tierp.
Enligt åtalet ska på så sätt risk ha funnits för att ärtsoppan skulle bli utsatt för jordbakterier. Vidare ska inte temperaturen i ärtsoppan ha kontrollerats tillräckligt under nedkylningen. Den åtalade ska ha varit medveten om detta, men underlåtit att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, och på så sätt ha gjort sig skyldig till brott.
"Brister är brister"
Kammaråklagare Kenneth Brattström poängterar, precis som tidigare, att åtalet inte handlar om själva förgiftningen.
— Frågan om ärtsoppan kommer aldrig att behandlas i förhandlingarna. Vi kan inte säga vad som var orsaken till att ärtsoppan blev dålig, eller vem som var ansvarig för det. Men brister är brister, oavsett om de resulterar i att livsmedel blir dåliga eller inte, och det är ett brott att framkalla fara för andra människor.
Enligt Kenneth Brattström brukar brister av det slag som upptäcktes i Centralköket i regel endast medföra ett straffföreläggande utan rättegång, ungefär på samma sätt som en fortkörning. I det här fallet har dock den anklagade inte gått med på ett strafföreläggande.
Beredd på åtal
- I och med att personen inte har erkänt så måste det prövas i domstol, säger Kenneth Brattström.
Kommunchefen Per Nordenstam var beredd på att det skulle bli ett åtal.
— Om åklagaren har gjort en bedömning att det här är relevant, så känns det svårt att kommentera. Min tidigare erfarenhet är att tittar man på ett kök hittar man alltid brister, säger han.
I och med att den anställda är misstänkt för brott finns det inget speciellt skydd att få från arbetsgivaren.
- Det vi kan göra är att stötta, underlagsmässigt och mänskligt, säger Per Nordenstam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!