Lunch med omstritt djur lockade: "Perfekt att ha på pizzan"

Många var sugna när det bjöds på gratis vildsvin i Tierp. Bjudningen var ett sätt att göra det omstridda djuret mer populärt.
– Köttet är magert och smakrikt, säger Tierpsbon Annika Bruksås efter att ha tagit en tugga på sin kebab.

Johan Ekstav och Tom Forsström var tidigt på plats och fick de första portionerna av vildsvinskebaben som serverades med syltad lök, sallad och sås.

Johan Ekstav och Tom Forsström var tidigt på plats och fick de första portionerna av vildsvinskebaben som serverades med syltad lök, sallad och sås.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2024-11-20 20:00

Nyheten i korthet

  • Gratis vildsvinslunch serverades i Tierp som en del av "Ät Uppsala län", ett initiativ av Länsstyrelsen för att öka intresset för viltkött och göra livsmedelsproduktionen mer hållbar.
  • Foodtrucks rullar runt i Uppland och serverar vildsvin i olika former, vilket har varit populärt bland lokalbefolkningen som uppskattar det magra och smakrika köttet.
  • Turnén fortsätter till Vaksala torg i Uppsala och Heby torg, och avslutas i Bålsta centrum på fredag.

Den här veckan rullar flera foodtrucks runt i Uppland och bjuder folk på vildsvin i olika former. Den här dagen var det dags för Tierpsborna att få smaka på köttet och få sig en gratis lunch.

undefined
Maud och Lennart Knutsson från Tierp lät sig smaka. "Vildsvinet är ett skadedjur, men köttet är också bra", säger Lennart Knutsson.

– Det här är ett bra initiativ. Många känner bara till vildsvinet för att det bökar och förstör i trädgårdar och på åkrar. Men det har även ett fint kött som är värt att upptäcka, menar Tierpsbon och den tidigare jordbrukaren Lennart Knutsson.

Frun Maud är också med. Hon konstaterar att vildsvinsköttet är trevligt och att det har många användningsområden.

– Jag har fått kött av en släkting som jagar. Då har jag malt ned det och blandat med lite nötkött och sedan gjort köttbullar. Det blir en lite mera distinkt och tydlig smak av vildsvinet som lyfter köttbullarna, säger hon.

undefined
Utlämning av vildsvinskebab.

Foodtruckturnén ingår i ”Ät Uppsala län” som är en satsning av länsstyrelsen för en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet. 

En del i projektet är att öka intresset för viltkött och i synnerhet för vildsvinsköttet. Från länsstyrelsen hoppas man att satsningen ska leda till en ökad efterfrågan på vildsvin.

De båda ungdomarna Johan Ekstav och Tom Forsström var tidigt på plats och fick de första portionerna av vildsvinskebaben som serverades med syltad lök, sallad och sås. 

– Jättegott. Jag brukar lägga lite vildsvinskött på pizzan som jag gör hemma, säger Tom Forsström.

Kompisen Johan Ekstav berättar att de brukar åka till de ställen i Tierp där det serveras vildsvinskött.

– Det finns ett matställe som har vildsvinsburgare – de är också goda, säger han.

undefined
Annika Bruxås och Elin Theberg lät sig smaka av kebaben. "Det är ett magert kött och det gillar jag", säger Annika Bruxås.

Annika Bruxås och Sandra Tibring (fastighetsmäklare) och Agnes Theberg (fastighetsmäklarassistent) passade på att ta en tidig lunch och prova på vildsvinskebaben.

Annika Bruksås konstaterade med ett gillande att köttet var lagom magert samt hade lite karaktär. Hon fick medhåll av kollegan Sandra Tibring.

– Hela anrättningen av kött, sås och grönsaker är en perfekt kombination, sa Sandra Tibring.

Vildsvinsturnén rullar nu vidare på torsdagen mot Vaksala torg i Uppsala och Heby torg för att sedan avslutas under fredagen i Bålsta centrum.            

undefined
Det var lång kö till vildsvinslunchen.
undefined
Restauratörerna Lina Pihl och Anders Malmqvist från Vittinge serverade vildsvinskött.
undefined
Det var många som ville testa vildsvin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!