Den här veckan rullar flera foodtrucks runt i Uppland och bjuder folk på vildsvin i olika former. Den här dagen var det dags för Tierpsborna att få smaka på köttet och få sig en gratis lunch.
– Det här är ett bra initiativ. Många känner bara till vildsvinet för att det bökar och förstör i trädgårdar och på åkrar. Men det har även ett fint kött som är värt att upptäcka, menar Tierpsbon och den tidigare jordbrukaren Lennart Knutsson.
Frun Maud är också med. Hon konstaterar att vildsvinsköttet är trevligt och att det har många användningsområden.
– Jag har fått kött av en släkting som jagar. Då har jag malt ned det och blandat med lite nötkött och sedan gjort köttbullar. Det blir en lite mera distinkt och tydlig smak av vildsvinet som lyfter köttbullarna, säger hon.
Foodtruckturnén ingår i ”Ät Uppsala län” som är en satsning av länsstyrelsen för en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet.
En del i projektet är att öka intresset för viltkött och i synnerhet för vildsvinsköttet. Från länsstyrelsen hoppas man att satsningen ska leda till en ökad efterfrågan på vildsvin.
De båda ungdomarna Johan Ekstav och Tom Forsström var tidigt på plats och fick de första portionerna av vildsvinskebaben som serverades med syltad lök, sallad och sås.
– Jättegott. Jag brukar lägga lite vildsvinskött på pizzan som jag gör hemma, säger Tom Forsström.
Kompisen Johan Ekstav berättar att de brukar åka till de ställen i Tierp där det serveras vildsvinskött.
– Det finns ett matställe som har vildsvinsburgare – de är också goda, säger han.
Annika Bruxås och Sandra Tibring (fastighetsmäklare) och Agnes Theberg (fastighetsmäklarassistent) passade på att ta en tidig lunch och prova på vildsvinskebaben.
Annika Bruksås konstaterade med ett gillande att köttet var lagom magert samt hade lite karaktär. Hon fick medhåll av kollegan Sandra Tibring.
– Hela anrättningen av kött, sås och grönsaker är en perfekt kombination, sa Sandra Tibring.
Vildsvinsturnén rullar nu vidare på torsdagen mot Vaksala torg i Uppsala och Heby torg för att sedan avslutas under fredagen i Bålsta centrum.