1 Surströmmingspremiären äger enligt traditionen alltid rum den tredje torsdagen i augusti, varför då?
– Då skulle strömmingen vara färdig, sa man tidigare. Förut var man rädd att den inte skulle vara tillräckligt mogen så då var det lagstadgat att man inte fick äta innan, men nu är det inte så längre. Jag tycker ändå att man gärna kan hålla på traditionen, då blir det roligare och lite mer speciellt precis som med kräftpremiären.
2 Har du alltid ätit surströmming?
– Jag åt inte surströmming först, det är svårt i början. Men för snart tio år sedan började jag att göra min egen och då började jag äta också. Jag hörde någon på en mässa som jämförde smaken av surströmming med smakrika ostar, många har svårt för lukten men klarar man av den så går det ju bra att äta. Jag äter min surströmming med potatis och lök, men många vill ju ha strömmingslådor. De flesta vill nog ha sin surströmming ganska traditionell.
3 Hur kom du på att du ville producera surströmming när du inte ens tyckte om det?
– Surströmming är bara ett av sätten att förädla fångsten på och få mer betalt för fisken. Först gjorde jag lite grann för eget bruk, sedan började jag sälja mer och nu producerar jag ungefär 2 000 burkar om året som jag säljer här i närområdet. Men det räcker, jag vill inte producera i större skala än så.
4 Fisken måste jäsa för att få sin karakteristiska lukt. Hur går processen till?
– Det är ju lite hemligheter bakom den som jag helst inte vill avslöja. Men när man rensat bort huvud och tarm så lakar man ur blodet och lägger den på tunna. Sen blir det jäsning i sex till åtta veckor. I slutet på juli eller början på augusti lägger vi den på burk, helst ska burken vara lite svälld när man öppnar den, då vet man att den är färdig. Det som är svårast att få rätt är egentligen själva jäsningen som måste fungera, är det fel temperatur så jäser den inte jämnt.
5 Du skriver på din hemsida att du är Sveriges sydligaste tillverkare av surströmming. Är det bara norrut man gillar surströmming?
– Nej inte alls, men jag tror att jag än så länge är den sydligaste producenten. Enligt vad jag har hört så säljs ju den mesta surströmmingen i Stockholm. Det bor mycket folk där men sen kan det ju så klart bero på att det finns en massa inflyttade norrlänningar som vill ha sin surströmming.