Kinesisk satsning på bred front
Regionförbunden i Uppsala och Gävleborg län satsar 100 000 kronor på att låta en fristående konsult göra en förstudie kring projektet Dragon Land, en utbyggnad och avknoppning av nuvarande Dragon Gate i Älvkarleby.
Dragon Gate kan framöver bli en bland många kinesiska attraktioner i regionen. Redan i år planeras byggstart för ytterligare uppemot fyra besöksmål i området.
Foto: Anders Badner
För snart ett par år sedan började Erland Ågren, tidigare vd för Dragon Gate, och James Shi, ordförande i det bolag som driver restaurangdelen på Dragon Gate, fundera kring hur fler kommuner än Älvkarleby skulle kunna dra nytta av Kinas intresse för att investera utanför landet - och då inte minst i Sverige, som uppfattas som ett stabilt land med bekväm närhet till hela det attraktiva EU-området. Samma år togs de första kontakterna med de båda regionförbunden.
- Och den gångna hösten har vi åkt runt och träffat politiker och tjänstemän i Upplands alla åtta kommuner för att redogöra för projektet. Parallellt har James Shi bearbetat två kommuner i Kina, sin egen hemkommun Jinhua i landets södra del och kommunen Yantai utanför Peking. Bägge kommunerna har nu bestämt sig för att satsa i Dragon Land, säger Erland Ågren.
Upplägget är ett samarbete mellan en kinesisk och en svensk kommun. Gånger tolv. Men eftersom en kinesisk kommun är så mycket större än en svensk - Jinhua och Yantai har tillsammans 10 miljoner invånare - kan det bli något färre partners på den kinesiska kanten.
I de svenska kommunerna byggs en kinesisk attraktion med kulturella förtecken. En turistmagnet som förhoppningsvis samtidigt blir inkörsport för affärskontakter i vidare mening.
- Vi har en rad teman på förslag, en Pandapark - fast utan levande pandor - för barn och vuxna, ett Feng shui-tema, ett hälsotema, ett buddistisk tempel. Vi har redan talat med Håbo kommun om att anlägga en mongolisk by - inklusive festplats och hotell och restaurang - och med Gävle om att bygga ett lärocentrum kring konfucianismen med skola, språkundervisning och museum. Där planerar vi också att samarbeta med högskolan.
Dragon Land blir en bred satsning, varje investering kommer enligt Erland Ågren att vara i storleksordningen 100 miljoner kronor.
Men inför så stora etableringar vill det till att bägge parter har ett realistiskt, och neutralt, underlag och det är det som konsultföretaget nu tar fram. Förstudien ska redogöra för förutsättningarna respektive analysera vilka risker som kan finnas, ur både svenskt och kinesiskt perspektiv.
- Vi får ha både livrem och hängslen för så fort man talar om kinesiska satsningar så kommer förstås det misslyckade exemplet från Kalmar upp, säger Catharina Blom, direktör för Uppsala läns regionförbund.
Men hon tror på idén:
- Jag besökte de två aktuella kommunerna under en Kinaresa i november och fick bekräftat att planerna verkligen har substans. Det visade sig dessutom att man hade avsatt mark för en motsvarande svensk etablering i Yantai.
Också Tierps kommunstyrelseordförande Bengt-Olov Eriksson är positiv:
- Det finns ju en enorm potential i ett sådant här utbyte och många av kommunens företag har dessutom redan ett samarbete med företag i Kina.
Bengt-Olov Eriksson hade, i likhet med politikertoppen i övriga elva kommuner, landshövdingar och regiondirektörer, på torsdagen fått en inbjudan till konsertafton i Stockholm nästa fredag. Då spelar en av Kinas främsta violinister och landets nye Sverigeambassadör tar emot.
- Jag tackar nog ja, säger Bengt-Olov Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!