En fråga och en interpellation angående de planerade förändringarna i tidtabellen hade kommit in. Det är bråttom, den nya tidtabellen ska gälla från och med den 12 december.
– Jag tror inte att någon här inne tycker att det är bra att SJ halverar antalet tågstopp i Tierp. Även om vi inte skulle lyckas stoppa ändringen i den kommande tidtabellen så måste vi måste jobba tillsammans för att ändra det successivt, sade Catarina Deremar (C).
Håkan Thomsson (MP) har flyttat till Tierp från Stockholm och hade aldrig valt att göra det om tågtabellen såg ut som den planerade.
– Skulle den här tidtabellen bli verklighet så innebär det en katastrof för de som pendlar och för företagen här, sade Håkan Thomsson.
Ett problem i kommunens hantering i ärendet har varit att man inte fått information från SJ.
– Vi fick ett mail från en tjänsteman på UL som senare bekräftades. Sedan har vi agerat så snabbt vi kunnat och ska ha ett möte med alla inblandade, sade Bengt-Olov Eriksson
En annan interpellation som vållade debatt var skriven av Jenny Lundström (MP). Hon ville veta vilka möjligheter kommunen har att gynna lokala producenter och hade fått ett svar från upphandlingschefen.
– Jag är väl medveten om att vi har ett regelverk och en nationell lagstiftning som gör att handlingsutrymmet begränsas, men jag vill veta om det finns en vilja att stretcha lagstiftningen för att gynna lokala producenter. Vi borde göra en avvägning, vad vinner vi på att inte missgynna lokala företag, sade Jenny Lundström.
Bengt-Olov Eriksson (S) höll i princip med, men ser hinder.
– Upphandling är ett komplicerat område. Lagen om offentlig upphandling har kommit till för att vi ska utnyttja våra skattepengar på bästa sätt, och för att alla ska konkurrera på lika villkor. Det vore illa om vi förbjöd leverantörer här att sälja sina varor till andra kommuner. Vi är inte en tillräckligt stor kommun för att uppfinna egna verktyg utan är beroende av att andra går före, sade Bengt-Olov Eriksson.
Övriga diskussioner under kvällen gällde bland annat hur väl besparingsprogrammet som antogs i juni 2009 har följts upp. Kommunfullmäktige beslutade även att ställa sig bakom utredningen som föreslår att räddningstjänsten ska styras av en gemensam nämnd där fem kommuner samarbetar. Kommunstyrelsen ska samtidigt arbeta för att eventuella framtida förändringar inom räddningstjänsten ska vara väl förankrade lokalt. Man beslutade även att kommunen ska gå i borgen för den nya konstgräsplanen. Efter mötet avtackades avgående ledamöter med gemensam förtäring.
Kf tar strid för tågtrafiken
På tisdagen hölls denna mandatperiods sista kommunfullmäktigemöte på Möbeln i Tierp. Alla politiker var rörande överens om att de nu måste agera kraftfullt för att förhindra att antalet tågstopp i Tierp halveras, enligt SJ:s förslag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!