Kärvenfynden finns hos Upplandsmuseet

I måndagstidningen berättades i UNT om de sensationella 1100-talsfynd som gjordes i Kärven i Hållnäs socken för precis 50 år sedan. Flera av de unika fynden ingår i Upplandsmuseets basutställning.

Flera av fynden från Kärven, bla annat halsringar i silver, tronar på en egen hylla i Upplandsmuseets basutställning.

Flera av fynden från Kärven, bla annat halsringar i silver, tronar på en egen hylla i Upplandsmuseets basutställning.

Foto: Robert Johansson

Tierp2008-10-13 22:00
- Vi har det bästa. Det säger biträdande länsmuseichef Bent Syse och syftar bland annat på fyra halsringar i silver, snodda av åtta tenar och med fina ändplattor, pärlor och en armbygel. Allt tronar på en egen hylla i museets samlingar. I Historiska museets katalog beskrivs till exempel armbygeln så här:
"Skålad med avsmalnande ändar. Ornerad längs kanterna med rader av instämplade små rektanglar och timglasställda trepunktstrianglar."

Både den och andra föremålsbeskrivningar vittnar om stor hantverksskicklighet. Alla fynd är daterade till vikingatid.
- Det vi inte har utställt i vår samling är resterna av balansvågen i brons. Den var såpass fragmentartad, säger Bent Syse. Kedja och vågarm finns kvar men vågskålarna är helt förstörda av korrosion. Saknas i Uppsala gör också en unik silverskål. Den är hoptryckt, väldigt skadad och i ett 20-tal fragment.
Den som ledde de arkeologiska undersökningarna vid Kärven 1958 var professor emeritus Evert Baudou, ansedd som en av Sveriges främsta arkeologer. Han var på plats i egenskap av amanuens vid Riksantikvarieämbetet.

Han minns fortfarande fyndplatsen vid en stor sten, intill en liten väg. Och att fynden av glaspärlor gjorde den unik. Evert Baudou ursäktar sig med att han under sin långa yrkestid som arkeologiprofessor i Umeå inte ägnat sig mycket åt vikingatiden och Kärven-skatten har inte följt med honom i arbetet. Efter arbetet i Kärven slutförde han sin avhandling om sydskandinavisk bronsålder. I Umeå har hans arbetet huvudsakligen inriktats på Norrlands forntid.

Det har talats om att göra mer utgrävningar. Skulle det gå att hitta mer i dag?
- Om det är rätt som jag minns att man undersökte med metalldetektor så finns nog inte mycket mer att hitta, säger han. Fast glaspärlor och sådant hittar man ju inte på det sättet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!