I Tierps kommun sticker Ol Andersskolan i Skärplinge ut i frågan om andelen behöriga lärare som undervisar eleverna. Över 90 procent av de 23 lärarna på skolan är legitimerade.
– Vi har 100 procent lärare med legitimation, men någon enstaka lärare saknar behörighet i något enstaka ämne som man undervisar i, säger Lena Skans, rektor på Ol Andersskolan.
– Det är viktigt med hög andel behöriga lärare av flera olika anledningar. Först och främst för elevernas skull, att de får en bra studiegång med kompetent personal. Sedan finns det kollegiala perspektivet, att ha arbetskamrater med djupare kunskap som man kan diskutera utbildningsfrågor med och som ger en stabilare pedagogisk grund att stå på. Och sist men inte minst arbetsgivarperspektivet, att Tierps kommun följer de lagar och regler som gäller i skolans värld.
Kristina Södergren går i pension nu till sommaren och utbildade sig till lärare på 1980-talet. Hon trivs mycket bra med sitt jobb, men tycker samtidigt att skolan har fått en för stor uppfostrande roll i dagens samhälle. Hon anser också att det är viktigt med många behöriga lärare på skolan, men samtidigt betyder det inte att vikarier utan legitimation automatiskt är sämre lärare.
– De kan vara jätteduktiga i sin roll och det behöver inte innebära något negativt för skolan. Men risken finns ju att kollegor måste lägga mer av sin arbetstid på att stötta och hjälpa outbildade lärare, säger hon.
Men det är inte alla som har så hög andel behöriga lärare.
I Örbyhus tar det bara några minuter från stationen till skolan. Just närheten till Upptåget verkar kunna vara både positivt och negativt.
– Jag tror det kan spela in när det gäller att vi har relativt låg andel behöriga lärare. Det är enkelt att pendla hit och det kan göra att man lättare ser det som ett tillfälligt arbete. På andra ställen kan det nog bli en annan typ av kontinuitet där lärarna är kvar längre och måste skaffa sig behörighet, säger Tobias Tengelin, rektor för årskurs 7–9 på Örbyhus skola.
Grundprincipen är att tillsvidareanställningar kräver lärarlegitimation. Dessutom får obehöriga lärare endast anställas ett läsår i taget och inte sköta betygssättning.
Ungefär hälften av lärarna i Örbyhus skola är behöriga. Skolan ligger tillsammans med Mehede skola och Tallbacksskolan i botten när det gäller lärarbehörighet i Tierps kommunala grundskolor. Men enligt Tobias Tengelin är flera av hans lärare under utbildning och kommer snart att ha sin certifiering.
– Man kan vara en jättebra engagerad lärare utan behörigheten men samtidigt är det viktigt att höja yrkets status med en gedigen utbildning i grunden. Det är lite tudelat – jag inser vikten av giltig behörighet, samtidigt som det kanske blir lite för mycket fokus på det formella ibland, säger han.
Tobias Tengelin anser att Örbyhus skolas verksamhet flyter på bra ändå trots att hälften av lärarna är obehöriga.
– Vi kanske får en hel del frågor från föräldrar nu om varför vi har så låg andel men annars tror jag inte att det påverkar så mycket negativt. Visst, det är inte optimalt att de obehöriga lärarna måste prata med sina legitimerade kollegor när det blir betygssättning, men vi arbetar ständigt med att få in fler behöriga lärare.
Fanny Viking är obehörig engelska-lärare på skolan och hon tycker att jobbet flyter på bra. Hon frågar ofta sina mer rutinerade kollegor om råd när det behövs. Trots uppmuntran från rektorn om att utbilda sig och få behörighet har hon valt att inte göra det.
– Jag tycker att det är viktigt med akademisk utbildning och att lärarna verkligen kan läroplanen på sina fem fingrar. Men jag funderar på att börja arbeta med något annat så jag tänker inte plugga vidare, säger Fanny Viking.
Det har däremot kollegan Adam Harrysson gjort. Han började att arbeta som obehörig lärare på Örbyhus skola, men har under tiden studerat och kan nu titulera sig certifierad lärare i SO.
– Jag blir inte annorlunda behandlad av vare sig elever eller föräldrar för att jag har en lärarlegitimation. Men för min egen del är det viktigt med kontinuitet, att få en fast tjänst. Och även om jag inte har några planer på att sluta här så kan jag nu söka andra lärartjänster på andra skolor, säger Adam Harrysson.
LÄGET I LÄNET