Kartläggning av berggrunden i norra Uppland

Sveriges geologiska undersökning, SGU, håller för närvarande på med att inventera berggrunden i norra Uppland. Detta för att kunna förse intresserade myndigheter och företag med kartor och databasuppgifter.

Tierp2002-07-24 00:00
Det totala undersökningsområdet sträcker sig mellan Björklinge och Gävle. Under sommaren jobbar tre personer från SGU samt fyra studenter med att kartlägga den norra delen av området, som bland annat innefattar de västra delarna av Tierps kommun. De söker upp de berghällar och undersöker vilka bergarter hällarna består av, mäter magnetism, skiftningar i struktur och strålning.
— Vi går inte runt på måfå, utan vi letar upp hällarna med hjälp av flygfoton, förklarar Stefan Bergman, som är projektledare vid SGU.

Kartor och databaser
Nästa sommar ska fältarbetet slutföras. Någon gång under 2004 räknar man med att kartor och databasuppgifter ska vara färdiga. Uppgifterna ska sedan säljas till bland annat myndigheter som behöver dem som beslutsunderlag vid planering.
— Det är också intressant för prospekteringsföretag, eftersom mineralfynd ofta är knutna till vissa bergarter. Just det här området är malmpotentiellt och det skulle kunna bli ett lyft för området om man hittar något sådant, säger Stefan Bergman.
Vid en berghäll mellan Månkarbo och Husby visar han hur en undersökning går till. Först går han runt området och undersöker vilka bergarter hällen består av.
— I vissa fall får vi ta prover och undersöka i mikroskåp eller med kemisk analys, berättar han.
Med hjälp av GPS-system lokaliserar han berghällen exakt. Sedan undersöker han hur grovkornig bergarten är.

25 kvadratmeter per vecka
— Det har betydelse för hållfastheten om det ska användas till ett vägbygge. Ju finkornigare desto bättre. Just den här bergarten tror jag inte passar till vägens slitbana. Då fungerar den snarare att ha som bärlager.
Stefan Bergman visar sprickor i berget som måste noteras. Dessa kan vara viktiga att känna till vid tunnelbyggen och andra anläggningsarbeten. Vidare mäter han magnetismen. Eventuell strålning mäts av en geofysiker som deltar i projektet. Både magnetism och strålning har dessutom tidigare mätts av flygplan.
Varje geolog hinner med ett område på 25 kvadratmeter i snitt under en vecka. Den mesta undersökningen sker i ensamhet.
— Men man träffar en del människor som jobbar i skogen eller plockar bär. Vi är även inne på stugtomter och jobbar. Många är intresserade och har någon sten liggande i garaget som de vill höra vad det är, säger Stefan Bergman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om