”Till några av de trevligaste dagarna i mitt liv har en bastu varit en av ingredienserna.” Med den kärleksförklaringen till bastun som trivselskapare ger bastubyggaren Jonatan Tuori en bakgrund till sitt företag som är relativt nystartat i Söderfors.
Att han riktat in sig på byggnadsarbete och numera har bastuflottar som specialitet är allt annat än en slump.
– Pappa hade byggfirma så jag växte upp med hammare i handen, säger han.
Den osvikliga kärleken till bastun och övertygelsen om att bastubad är livsnödvändigt förklaras av hans finska rötter.
Lika naturligt var det för Jonatan Tuori att ta steget till att börja bygga bastuflottar. Han behövde jobb efter familjens flytt från Stockholmstrakten till Lövåsens magnifika missionskyrka mellan Söderfors och Hedesunda. Han hade tidigare arbetat med att bygga bryggor och andra marina produkter. Och eftersom en bastu vid vatten enligt denne bastubyggare endast överträffas av en bastu på vatten, var bastuflottar därför en given företagsidé.
Jonatan Tuori ville också försöka bygga bastuflottar av modeller som han tycker att de ska se ut och med en prislapp som inte bara passar bastubadare med väldigt stor plånbok, men är i harmoni med genuina husmiljöer.
En av företagets bastuflottar ligger sedan en tid tillbaka förtöjd intill småbåtsbryggorna vid Rörholmsbadet och hyrs ut till privatpersoner för bastukvällar. Några årtag och en kort bit bort på Östra verken håller Jonatan Tuori sedan i vintras till med sitt företag Marinbastun. Där bygger han flottarna från grunden och har sedan starten i vintras levererat fyra stycken.
Han har knutit till sig lokala leverantörer och små sågverk för att få de virkestyper och dimensioner han vill ha, till exempel noga utvalt aspträ till bastulavarna. Och han sätter stort värde på det genuina skogskunnande som finns i trakten.
– Träd ska huggas på vintern, sedan torkas och slutligen sågas på sommaren. Det är gammal skogskonst, säger han.
Med dessa väl valda råvaror som utgångspunkt bygger han flottar i ett antal basmodeller, men med stort utrymme för skräddarsydda lösningar efter beställarnas egna önskemål. Fast han viker inte från att det ska vara stora gluggar för att kunna se ut.
– Stora fönster är ju poängen med att ha en flotte på vatten.
Annars är han öppen för det mesta, som att tillmötesgå en kund som vill ha badlucka genom flottens golv och med undervattensbelysning nedanför.
Däremot är han noga med att påpeka att varje spekulant själv måste studera bygglovsreglerna. En löst bojförankrad flotte, med motor så att den kan förflyttas är tekniskt sett en farkost som inte kräver bygglov. Men Jonatan Tuori utfärdar aldrig några fribrev utan påpekar:
– Skaffa alltid lokal kunskap.
VEDELDAD. Jonatan Tuoris bastuflottar är förstås vedeldad, blir snabbt uppvärmda och ger även varmvatten till dusch efteråt. Foto: Anders Badner
BASTUKÄRLEK. För Jonatan Tuori överträffas en bastu vid vatten endast av en på vatten. Foto: Anders Badner
HYRBASTU. Jonatan Tuori tillverkar bastuflottar i ett antal basmodeller. En av dem ligger nu som hyrbastu vid Rörholmsbadet. Foto: Anders Badner
BASTUKÄRLEK. För Jonatan Tuori överträffas en bastu vid vatten endast av en på vatten. Foto: Anders Badner
”Stora fönster är ju poängen med att ha en flotte på
vatten.”
Jonatan Tuori,
bastubyggare