Vi har bestämt träff vid Tolfta kyrka och jag blir plötsligt lite osäker på vilken sida Tämnarån flyter. Men precis då ringer Jonas Stafberg och jag korsar länsväg 740 och ett stenkast in har Jonas redan lagt i fyra barnkanoter och en vuxenkanot. En lång, slimmad, gul kajak kråmar sig i solen på gräsmattan framför ån.
– Vi går i här nu, men snart hoppas vi att få iläggningsplatser längs ån, säger han och gör väg före mig genom det höga gräset ner mot åkanten.
Så skjuter han ut sonen Carl i en kanot och paddlar snabbt ut till sin syster och kompisarna med deras pappa, som paddlar en kajak.
Jag får lära mig att en kanot, kanadensare, är öppen och den kan man sitta en hel familj i och att en kajak är mer en ensampaddlares äventyrsfarkost som inte tar in vatten.
Jonas Stafberg kände tidigt att paddling var något för honom, lånade en väns kajak men ville ha en egen. Till slut blev det tiotalet kajaker och kanoter som han sedan tre år hyr ut, till privatpersoner och företag.
– Vi bodde ju här, så nära kanotleden och miljön var så fin så vi bestämde oss för att satsa.
Han är lärare i NO-ämnen, matte och idrott, utbildade sig vidare inom IT och pendlar nu till jobbet på Sandvik i Sandviken.
Jonas Stafberg berättar att ån hade en fin kanotled tidigare och att hela Tämnarån har potential för att bli det. Från sjön Tämnaren till Karlholm, där den rinner ut. För ett år sen startade ett kanotledsprojekt i Tierps kommun, tillsammans med länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen. I detta är Jonas en av de drivande.
– Vi vill återställa kanotleden som går från Svanby, eller Skämstabron, till Strömsberg. Göra iläggningsplatser och rastplatser, parkeringar och bryggor som ska göra leden tillgänglig för funktionsnedsatta.
Själva inventeringen av ån är gjord och markägarna är positiva. Men, påpekar han, det handlar inte bara om paddling, utan också om löpning, vandring, cykling och alla aktiviteter man kan göra ute i naturen.
– Jag hoppas att det går loss till nästa sommar. Man har inte tagit till vara på ån här. Det finns ett förslag om att bygga en kanalstad med ånära boende, som jag tycker verkar spännande.
Ungdomarna har paddlat klart och får hjälp att dra upp kanoterna. De delar med sig av tips och uppmuntran till den som vill börja paddla.
– Jag var lite rädd i början, men de är ganska stabila!
– Man måste få koll på hur man svänger!
– Det är jättebra träning!
– Det är inte så svårt, det är bara att hoppa i!
Gunilla Ström, fritidsintendent på Tierps kommun, säger att förstudien kring ån är avslutad:
– Men i dagsläget har inget beslut tagits om eller hur vi går vidare. Om det skulle gå att få Tämnarån ända från Tämnaren till havet så skulle det vara en variationsrik paddlingssträcka, med både forsar och lugnare partier.
Emelie Runfeldt på Upplandsstiftelsen hoppas på Tämnaråns och kanotleden.
– Vi tycker att det är ett spännande projekt. Men det förutsätter att vi har lokalt stöd och att vi tillsammans med kommunen kan lösa och finansiera framtida skötsel.
– Det är en hel del som hör av sig till oss och vill paddla på å och vi har inte så jättemånga kanotleder i Uppland i dag. Därför känns det roligt om vi kan få till några fina paddelsträckor i Tämnarån, säger Emelie Runfeldt.