Kan inte utnyttja bredband - bor för nära masten

Möjligheten till bredbandsuppkoppling var en av de avgörande faktorerna till att Nils-Johan Wahlgren flyttade tillbaka till hemkommunen Tierp. Men nu kan han inte utnyttja erbjudandet om trådlöst bredband, eftersom han bor för nära vattentornet i Örbyhus, där masten sitter.

Nils-Johan Wahlgrens närhet till vattentornet i Örbyhus och antennen för trådlöst bredband gör en uppkoppling omöjlig. Vattentornet ligger mellan antennen och huset och skärmar av totalt.

Nils-Johan Wahlgrens närhet till vattentornet i Örbyhus och antennen för trådlöst bredband gör en uppkoppling omöjlig. Vattentornet ligger mellan antennen och huset och skärmar av totalt.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Tierp2002-09-06 00:01
— De flesta tycker att det är komiskt. Jag är antagligen den mest entusiastiska till bredband i hela Örbyhus, och så är jag kanske den enda som inte kan få in det, säger Nils-Johan Wahlgren.
Han och hans sambo flyttade från Stockholm och köpte huset i Örbyhus för ett drygt år sedan. De håller på och renoverar det och trivs bra.
— Jag är uppväxt i Hållnäs, och tyckte att det skulle vara roligt att komma närmare hem. Sedan är vi båda förtjusta i naturen. Vi valde Örbyhus för att det låg bra till med kommunikationer och att det skulle komma bredband hit, berättar han.
Nils-Johan Wahlgren jobbar som hårdvarukonstruktör, vilket gör att han bara kan hitta jobb i Kista. Det innebär 5-6 timmars resa om dagen med kollektivtrafik eller två och en halv timme i bil.

Behöver snabb uppkoppling
— När jag flyttade hit kom jag överens med min arbetsgivare om att jag skulle kunna jobba hemifrån. Jag planerade att jobba ungefär halva tiden hemma. Men mycket av mitt jobb kräver att jag har en snabb uppkoppling, så nu går det inte, säger han.
Först drog bredbandsuppkopplingen i Örbyhus ut på tiden. Och när en antenn för trådlöst bredband sattes upp i vattentornet i somras började Nils-Johan Wahlgren att ana oråd.
— I och med att vattentornet ligger alldeles här intill, och att de satte antennen på andra sidan tornet blev jag rädd för att tornet skulle skugga antennen.

Alternativet tio gånger dyrare
Mycket riktigt visade det sig att han inte kunde få något trådlöst bredband. Alternativet Kanal Tierp erbjuder är en vanlig bredbandsanslutning, vilket kostar 30 000 kronor att jämföra med 3 000 kronor för det trådlösa alternativet.
— Ska det fungera måste man gå ihop med andra och dela kostnaden. Men dels är de som bor här inte så intresserade, dels kan de få tillgång till det trådlösa, säger Nils-Johan Wahlgren.
Enligt Patrik Norlin, tekniker på kommunens bredbandsenhet, går Nils-Johan Wahlgrens problem endast att lösa genom att kommunen sätter upp ytterligare en mast någonstans i Örbyhus.
— I första skedet sätter vi upp antenner så att så många som möjligt ska få tillgång till det här. Men vi har som mål att alla ska få möjlighet. Det får ske i den takt uppbyggnaden sker, säger han.
Nils-Johan Wahlgren är inte beredd att vänta så länge.
— Jag får nog ta det dyrare alternativet. Annars är det risk för att det tar för lång tid, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om