Kan bli motorn i integrationen

Mutcho är föreningen och det sociala företaget som kan få en nyckelroll i integrationsarbetet i Tierps kommun. En viktig uppgift blir att stötta föreningar med utbildningar för att underlätta integrationen.

Daniella Kwizera, kassör i Mutcho.

Daniella Kwizera, kassör i Mutcho.

Foto: Erik Leijonhufvud

Tierp2017-01-09 22:20

Mutcho betyder ljus på kirundi, som talas av ungefär åtta miljoner människor, framför allt i Burundi.

– Var och en har lite ljus som kan utvecklas tillsammans och skapa mycket ljus, säger grundaren av Mutcho, Michel Ntoto.

Mutcho blev den stora vinnaren när Tierps kommun fördelade 2016 års integrationspengar – 250 000 kronor tillföll ”årets kooperativ i Norrbotten 2016”.

Det var i Älvsbyn som företaget började med att vara ett stöd i integrationsarbetet och drog i gång entreprenörsprojekt, barn- och ungdomsverksamhet och festivaler. Nu har man etablerat sig i Tierp.

I ett av rummen i den stora industrifastigheten strax bakom järnvägsstationen i Tierp ligger det lilla kontoret där väggarna prytts med fotbollsbilder. Enligt Micka Mugisha, ordförande i Mutcho, höll Michel Ntoto ”Allbäckklasss” när han spelade i Burundis landslag.

– Jag har satt upp bilderna som bevis, om folk inte skulle tro mig, skrattar Ntoto och tillägger att han hann med lite proffsspel i Belgien i en lägre division innan karriären var över.

Idrotten är en viktig del i Mutchos integrationsstrategi. I Älvsbyn har Michel Ntoto engagerat sig och fört upp ortens lag från division 6 till division 5.

Idrotten är en punkt som företaget ska jobba med, en annan är att vara ett stöd för olika kulturföreningar och utbilda dem i föreningsliv och styrelsearbete.

– Jag ska träffa kvinnor i Tierp, lyssna på vad de vill göra i sina föreningar. Min känsla är att olika etniska grupper lever för sig, bredvid varandra, jag vill att de utbyter kulturerfarenheter och jobbar för att vara inkluderande, säger Daniella Kwizera.

Micka Mugisha tycker att det har varit lite trögt i Tierp jämfört med i Älvsbyn.

– Där hejar alla på varandra, pratar i lekparken och umgås. Här går folk hem direkt efter jobbet, säger hon och efterlyser en internationell mötesplats i Tierp.

Några dörrar bort i korridoren har Sverigedemokraterna ett kontor. Vi kommer in på partiets inställning i flyktingfrågor, oviljan att ställa sig bakom kommunens integrationsstrategi och att Norduppland är lite av ett främlingsfientligt fäste.

– Jag vill visa att invandrare har starka sidor. Här finns de som startar eget, som bidrar med sina jobb. Det ska vi fortsätta att sprida ljus över. Så länge vi bidrar kan de inte hindra oss. Jag vill visa dem vad vi kan, och kanske kommer det en dag då vi kan hitta ett samarbete även med Sverigedemokraterna, säger Michel Ntoto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!