Kampsport i tempel när Dragon Gate öppnar

Ett träningscenter för asiatiska kampkonster, en mötesplats för utbyte av kunskap mellan Kina och Sverige och en fyra meter stor glasdrake. På fredagen öppnade Dragon Gate upp sin verksamhet på allvar med de första hotellgästerna.

Juan Carlos Mauritz och Thomas Sonesson vill skapa en plattform där man kan lära mera om kinesiskt affärsliv, kultur och utbildning. en plats för detta ska vara Dragon Gate.

Juan Carlos Mauritz och Thomas Sonesson vill skapa en plattform där man kan lära mera om kinesiskt affärsliv, kultur och utbildning. en plats för detta ska vara Dragon Gate.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2019-04-06 19:00

– När vi köpte Dragon Gate förra året visste vi inte vad vi skulle göra med anläggningen. Nu har vi rustat upp och lyssnat på vår omgivning under sex månader vad vi borde göra här. Nu är vi klara och vet vad vi ska fylla stället med, säger Olle Larsson, vars företag Sisyfosgruppen är huvudägare till anläggningen.

Vid fredagens informella öppning berättade Olle Larsson att man fått ett tusental tips med förslag på vilka verksamheter som borde finnas på Dragon Gate.

Sedan oktober förra året håller caféet och affären öppet och på fredagen öppnade även hotellet för gruppbokningar.

– Vår tanke är att man som företag eller sällskap bokar in sig hos oss och reserverar ett helt våningsplan med hotellrum samt nyttjar våra konferenslokaler för olika aktiviteter, säger Sara Donnerstål som ska driva hotellet, caféet och affären.

I det 1 500 kvadratmeter stora Shaolintemplet blir det ett center för olika asiatiska kampsporter. Idén har väckts av Martin Johansson som äger en femtedel av Dragon Gate. Tillsammans med Daniel Marcko som är instruktör i Tang Soo Do ska han utveckla träningscentret.

– Både i Sverige och övriga Europa är det många som håller på med olika kampsporter. Många håller dock till i källarlokaler. Nu vill vi ta upp dem på markplan i en bra anläggning. Tanken är att templet ska kunna hyras av föreningar för lägerverksamhet, förklarar Martin Johansson.

För tjugo år sedan började Uppsalaföretagaren Thomas Sonesson, en av minoritetsägarna, att göra affärer med Kina.

– Jag insåg då att det fanns mycket att lära om Kina på flera olika områden. Med Uppsala som utgångspunkt ska vi skapa en plattform inom olika områden där vi kan lära mera om kinesiskt affärsliv, kultur och utbildning samt där kineser kan lära sig mera om Sverige. En plats för dessa möten kan vara Dragon Gate, förklarar Thomas Sonesson.

Thomas Sonesson kommer att samarbeta med Uppsalakollegan Juan Carlos Mauritz.

– Kina är en ekonomisk kraft på väg framåt som vi kan lära av när det gäller bland annat affärsmodeller, teknik och marknadsfrågor, menar Juan Carlos Mauritz.

Designern Kjell Engman ska skapa en fyra meter stor glasdrake som ska finnas på Dragon Gate samt flera andra mindre drakar.

– Till skillnad från i västerlandet så är den kinesiska draken inte någon farlig eldsprutande varelse utan något som är förknippat med klokhet, harmoni och vishet, förklarar Kjell Engman.

Sedan tidigare är det klart med en technofestival på Dragon Gate i slutet av maj och början på juni. Där man räknar med 3 000 till 5 000 besökare, varav många kommer att bo på den campingplats som ska anläggas i området.

Dragon Gate

Det muromgärdade komplexet som ligger vid E4, vid avfarten till Älvkarleby, byggdes mellan 2004 och 2007.

Hela området är byggt i kinesisk stil och består av sju delar och innehåller bland annat hotell, restauranger, konferenslokaler och museilokaler.

På området har det knappt bedrivits någon verksamhet tidigare. Undantaget är en restaurangverksamhet som bedrevs under en kortare tid.

Huvudägare är Olle Larsson och Sisyfosgruppen medan Martin Johansson äger en femtedel och så finns det 15 minoritetsägare från Uppsala som äger 16 procent av bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om